Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК тестовете разрешават големи исторически загадки и разкриват връзка между съвременници и велики личности от миналото

Произходът винаги е имал значение. Затова въпросът какви са били предците ни, вълнува хората от най-дълбока древност. Дали сме кръвни роднини на именити личности като Наполеон или на гении като Айнщайн? Или, за нещастие, нашите прадядовци са били обикновени селяни и пушечно месо в многобройните войни, като не са оставили нищо значително след себе си? А винаги има и по-лошо – да носим гените на някой масов убиец и престъпник, например.

Доскоро единственото, което можеше да се направи, за да се разреши тази дилема, е да се ровим в архивите или да поразпитаме по-възрастните си родственици за семейната история и по ненадеждни предания да стигнем в родословното си дърво най-много до няколко поколения назад. Разбира се, винаги е имало и алтернатива – да се обърнем към екстрасенси и гадатели, но без никаква гаранция за достоверност.

Сега изглежда, че напредъкът на науката в последните десетилетия за първи път може да ни даде точен отговор на този въпрос. Нещо повече – напоследък в развитите страни темата за генеалогичния произход се превръща в успешен и доходен бизнес. Многобройни биотехнологични фирми предлагат в интернет подобни услуги. Така, според рекламите им само срещу скромна сума (около 200 евро по бащина и 350 по майчина линия) и с домашно приготвена и изпратена по пощата ДНК проба може да се установи дали имате родство с някоя знаменитост или кралска особа от миналото.

Но в този интересен процес на разследване има и няколко задължителни условия. На първо място той разчита на базата от създадени генетични профили до момента. Това означава, че за съответната бележита личност трябва да има подходящи данни, събрани от достоверна нейна или на нейни потомци ДНК проба.

Хубавото е, че броят на възможностите нараства с времето, тъй като генетиците постоянно обогатяват базата от данни за прочути хора. В някои отношения това не е никак трудно, защото в света към момента живеят многобройни потомци на известни личности от миналото, които са с доказан произход. Най-лесно се намират наследници на различни царски и благороднически фамилии, за които през вековете е имало добре описани родствени връзки.

Да речем законният син на Наполеон, който е кръстен Наполеон Франсоа Шарл Жозеф Бонапарт и е титулуван „крал на Рим“, докато баща му държи властта, по-късно умира от туберкулоза във Виена. Но френският император, освен множество незаконни, има и законни наследници от брат си Жером, чиято линия може да се проследи и до наши дни. Първата съпруга на Жером е американка и макар Наполеон да го принуждава да я напусне, той вече е имал син от нея. Мъжкият потомък на американския Бонапарт – Наполеон Чарлз Бонапарт III, е загинал през 1945 г. Всички останали са потомци от втория му брак. В момента двама спорят за законното наследство – Шарл, принц Наполеон и неговият син Жан-Кристоф. Причината е, че когато през 1997 г. предишният глава на семейството Луи почина, той беше скрил завещанието, според което тогава 11-годишният внук Жан-Кристоф е глава на фамилията Бонапарт. Освен тях има и Александър Флориан Жозеф, граф Колона-Валевски, за когото се говореше, че е незаконен син на Наполеон. ДНК тест, направен на неговите потомци, доказа, че тази мълва е 100-процентов факт.

Пример в това отношение е и Христофор Колумб. 18-ият правнук на великия мореплавател и вицекрал на Нова Испания също се казва Кристобал Колон и изненадващо той и баща му, които са единствените преки потомци на адмирала по линия на брат му Диего, също са служили в испанския флот. През 1992 г. наследникът дори участва във възпоменателно пътуване с реплика на кораба „Санта Мария“, докато баща му беше убит при баска терористична атака още през 1986 г.

Но дори и да са се загубили във времето и старите книги, когато е известен генетичният профил от останките на съответния именит предшественик и е сигурно, че той е имал деца, пак може да се открият негови живи потомци. Доказва го случаят със сър Кристофър Лий. Известният актьор, познат у нас с ролята на магьосника Саруман в трилогията „Властелинът на пръстените“, успя да докаже родството си не с друг, а със самия Карл Велики. В чест на откритието си на стари години той дори издаде два хеви метъл албума, кръстени на знаменития му прадядо. Още по-изненадващо е, че според ДНК анализите далечен наследник на същия император на Свещената Римска империя доказано се оказва и друга холивудска звезда, която няма нужда от представяне – Клинт Истууд.

Списък с някои от най-известните личности в историята, които са с установен генетичен профил ще намерите в новия брой на сп. "Космос"