Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спазвал стриктно съветите на учените, макар че някои от тях днес звучат странно

За закуска обичал геврек с мляко или прочутата правешка баница

За разлика от Георги Димитров, който е бил легендарен бохем - любител на фините питиета и скъпия тютюн, Живков бил умерен във всичко.

Хората, които го познават, казват, че е бил истински минималист в храната, може би един от първите почитатели на здравословното хранене у нас.

„Хранеше се спартански – казваше Костадин Чакъров приживе. – Никога не връзваше кусури на храната. Никога никой не го е чувал да се оплаче от ястията.

Не обичаше да яде сам, канеше събеседника си или викаше някой от персонала да си говорят, докато се хранят заедно.“

Рецептите и режимът на хранене се изготвяли от най-добрите диетолози в Правителствена болница, след което се купували проверени продукти и готвачи се заемали със здравословното приготвяне на храната под надзора на УБО.

Храната се тествала само ако предстои някакво масово мероприятие.

Режимът за хранене на Тодор Живков се подготвял и контролирал от специалисти в Правителствената болница, а готвачите от УБО следели продуктите да са изрядни, хигиената в кухнята да е на ниво, а приготвянето на продуктите стриктно да следва препоръките на медиците.

Самият Живков активно съдействал в този процес, казваше приживе Чакъров. Първият нямал нищо против здравословния начин на живот. Хранел се спартански, дори когато имало възможност да хапне пържени храни, той отказвал. Това се случвало най-вече около празниците и около рождения му ден, когато всичките му познати от Правец идвали да го почерпят със знайни и незнайни вкусни гозби. Тогава Живков стоически издържал без да опита нищо и да не саботира медиците и диетолозите, борещи се да е в идеално здраве.

Самият той бил достатъчно образован по отношение на храната, питал специалисти, за да се информира защо трябва да консумира дадени ястия и продукти, а други – не. Антуражът му бил спокоен, защото лидерът демонстрирал поведението на грамотен човек, който иска да е здрав, а не на случайно попаднал във властта, който ще се нахвърли на всички опасни деликатесни храни, ще преяде, което може да създаде огромен проблем за всички.

Живков спазвал препоръките и хапвал по малко, за закуска най-често геврек с мляко и по-рядко прочутата правешка баница. Тя не се приготвя по класическата рецепта, защото за нея са необходими три литра подсолена вода или мляко със сода, като всяка кора трябва да се потопи в него.

Живков най-много я обичал с биволско мляко и сирене. Млечните продукти заедно с яйцата се разбиват, тавата се намазва с разтопено масло, след което върху корите се поръсва плънката. Другата особеност на този любим негов деликатес е, че върху последната кора се изсипва остатъкът от маслото.

Като цяло Първия предпочитал вегетарианските ястия от българската кухня. Много обичал качамак, сарми, сушени пълнени чушки с боб. Той обожавал боба, независимо как е приготвен - на супа или на фурна.

Месото било по-скоро рядкост на масата му, правел изключение за шкембе чорба, която много обичал. Споделял пред готвача си Йордан Стоичков, че на официалните обеди и вечери яде много месо и затова предпочита, когато е сам, да набляга на постни ястия.

Според съветника му Костадин Чакъров Живков, когато бързал, за обяд хапвал хляб, сирене, маслини, домати, с малко чубрица, евентуално някой кренвирш.

Обичал и миш-маш, но постен - без сирене и яйца.

Бил стриктен и не товарел организма си. Когато имал тежък обяд, не вечерял, и обратно - ако знаел, че предстои по-богата официална вечеря, той гледал да не обядва или обядът да е минималистичен.

Друга любима храна на Първия бил бобът, а топлите питки били нещо, на което просто не можел да устои.

Макар че бил запален ловджия, той не хапвал месо от отстреляните животни. Предпочитал пилешко и много рядко поръчвал свинска пържола.

Не обичал особено риба, според готвача Стоичков понасял единствено пъстърва.

През лятото, когато Първият почивал на Евксиноград, минавал на по-лек режим - на таратор и малка порция раци.