Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на Европейскияь съвет Шарл Мишел
Председателят на Европейскияь съвет Шарл Мишел

Корупционният скандал "Катаргейт", който разтърси Европейския парламент, е "драматичен и вреден за доверието в Европейския съюз", като затруднява Брюксел да се справи с множество успоредно развиващи се кризи, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в ексклузивно интервю за "Политико".

Мишел каза също, че е силно обезпокоен от обвиненията за наличие на престъпна група, пране на пари и корупция, повдигнати от белгийската полиция срещу настоящи и бивши членове на Европейския парламент през последните дни.

"На първо място трябва да си вземем поука от това и да предложим пакет от мерки, за да избегнем подобни неща - да предотвратим корупцията в бъдеще", заяви бившият белгийски премиер, който сега е във втория си мандат като председател на Европейския съвет.

Скандалът обаче "ни затруднява още повече да се съсредоточим върху икономическите и енергийните кризи, които влияят в момента на живота на европейските граждани", каза той.

Белгийската полиция е арестувала множество хора, сред които гръцката евродепутатка Ева Кайли и италианският ѝ партньор Франческо Джорджи, както и бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери.

Полицията също така запечата множество офиси в Европарламента и иззе най-малко 1,5 млн. евро в брой след едногодишно общоевропейско разследване за предполагаема корупция и пране на пари.

Ако Европа не успее да предложи адекватен отговор във връзка с "Катаргейт“ през следващите седмици, то тя рискува "фрагментация на единния пазар", предупреди Мишел. Той отбеляза, че другият голям проблем пред Европа е "прекалената зависимост от Китай и натискът, който Китай оказва върху нас".