Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До 90 дни ще се разреши проблемът с липсата на медикаменти, уверяват от министерството



СНИМКА: 24 ЧАСА
До 90 дни ще се разреши проблемът с липсата на медикаменти, уверяват от министерството СНИМКА: 24 ЧАСА

До 90 дни ще се разреши проблемът с липсата на медикаменти, уверяват от министерството

Недостиг на седем лекарства в аптеките отчита здравното министерство, но същевременно складовете са пълни. Това обясни доц. Момчил Мавров - началник на кабинета на здравния министър д-р Асен Меджидиев в понеделник.

Три от липсващите медикаменти са за хора с диабет, а два за пациенти с дихателни проблеми. Подадени са сигнали за липса на “Вентолин” и “Пулмикорт”, за които доставки има всеки месец и дори се увеличават, планирани са и нови до края на годината, твърдят от МЗ. Според Мавров медикаментите липсвали заради “недостатъчния синхрон и недобрата организация”, а решението било промяна в “нормативната база”. Той обаче не уточни какво точно трябва да се промени.

Проблемът с липсата на жизненоважни медикаменти е от месеци и вероятно ще продължи още поне 90 дни, стана ясно от думите на Мавров. Досега причините, които дават специалистите, са паралелен износ в чужбина, нови цени на продуктите, както и задържането им в складовете, за да се доставят приоритетно на определени аптеки. Преди месеци здравните власти допуснаха и възможна причина за липсата на лекарства да е променената формула, по която се изчислява дали има недостиг и се спира износът им в чужбина. До март 2022 г. в забранителния списък за експорт в електронната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) влизаха над 350 продукта, които периодично изчезват от аптеките. В момента са едва 59.

Мавров обясни, че засега не се планира извънреден внос на лекарства. Няколко часа по-рано обаче съветникът на здравния министър Аркади Шарков обясни, че той идва до края на годината.

“За един от продуктите ще бъдат доставени 9 100 опаковки, за друго от лекарствата – 15 150 опаковки”, заяви Шарков пред БНР.