Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Ако правителството е на ПП и ДБ и няма мнозинство, може да се окаже, че една друга коалиция ще взема решения и ще променя законите, а правителството какво ще прави? Това попита Кристиан Вигенин от БСП в предаването "Тази събота и неделя" на БТВ.  

"Ще бъдем конструктивни, но не съм оптимист, че ще стигнем до нещо - посочи той. - Смятам, че усилията, които полага ПП с опита да събере партиите, да търсим общи политики, е различно от първия опит и може да е полезно за третия мандат." На въпрос защо чак за третия, а не за втория, той уточни, че сега има риск партиите да се изпокарат по такъв начин, че това да осуети всички шансове за трети опит. 

Според него външните заплахи нарастват, а сегашното обезсмисляне на демокрацията няма да доведе до нищо добро. 

"Подкрепата за Украйна трябва да върви по друга линия - хуманитарна - бе категоричен Вигенин. - Един ден ще стане ясно, че сме били прави, но дотогава ще загиват и страдат хора. Когато предоставиш оръжия на страна в конфликт, ние също ставаме част от този конфликт. Ясно изразихме нашето отношение към военните действия на Русия в Украйна." 

"Как може документът за помощта за Украйна да е секретен - попита още Вигенин. - Депутати гласуват да се изпрати военна помощ, без да е ясно каква. Аз съм против по политически причини и защото ние отслабваме нашите възможности, които са ограничени.

Но въпросът е принципен, не може народни представители да вкарват България в един конфликт, поне да си бяха направили усилието да прочетат. За да може хората да направят преценка, експертите публично трябва да обяснят за какво става дума, но защо всичко е засекретено. В документа е отбелязано, че оттук нататък може да се добавя и променя, без помощта да минава през Народното събрание. Това се скрива от обществото. Защо? Срам ли го е някой, страх ли го е? 

Сложи всичко на масата, убеди хората, че това е правилното, ще участват всички. Призовавам да се помисли как по друг начин да помогнем на украинските граждани, примерно с генератори, за да не стоят на студено през зимните месеци."