Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков в "Още от деня". Кадър  БНТ.
Кирил Петков в "Още от деня". Кадър БНТ.

"Мога да поздравя акад. Денков, че всички партии седнаха заедно на една маса, защото това беше негова идея", заяви  съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в "Още от деня" по БНТ.

"Много от хората имам чувството, че вече не вярват, че ще се състави правителство. Шансът е много малък - това е откровената истина, но аз лично съм доволен, че след като два месеца бяхме в парламента с много ниска ефективност - днес, един ден, след като номинирахме акад. Денков за пръв път от два месеца имахме всички партии, освен "Възраждане" около една маса", посочи той.

"Много от приоритетите на ГЕРБ и ПП са общи, но най-голямата разлика са антикорупционните политики", коментира Петков. Посочи обаче, че много от социалните мерки на ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП съвпадат.

"Това, което и акад. Денков каза днес, е дайте да изчистим всички неща, по които сме съгласни и дори да няма правителство, да видим дали тези неща можем да ги гласуваме. Не търсим никаква подкрепа от ГЕРБ и те по никакъв начин няма да бъдат част от коалиционно правителство с нас", заяви Петков.

"Ако партиите започнат да гласуват по основни политики заедно, това означава, че започва някакъв конструктивен диалог по потенциалната програма, за която всички се бият, че е важна", смята той. "ПП искат да съставят кабинет на малцинството единствено с "Демократична България" - имат готовност и подкрепа от тяхна страна, както и почти пълно сходство в идеите и приоритетите", посочи Петков.

"Акад. Денков бе много внимателно подбран - това е човек, който има опит в четири правителства. Не можете да наречете човек, избран в топ 10 от учените на света кукла на когото и да е било. В ПП нашата сила е, че първо стоим всички отпред с лицата си и второ, че всеки един от нас сее доказал някъде преди да влезе в политиката и не може да бъде контролиран от когото и да е било".

На въпрос ще бъдат ли той и Асен Василев в бъдещия кабинет, Петков заяви, че ПП не поставят личностите пред каузите и припомни, че при предишния опит за съставяне на правителство с техния мандат, се е оттеглил като фигура.

"Няма обаче да се крием само зад експерти. Акад. Денков каза днес, че ще се опита да съчетае добрите експерти да бъдат в позициите, в които могат и политически отговорните позиции за хора, които не могат да се скрият. Ако министърът на финансите е и експерт и политическа фигура - Асен Василев е много добър кандидат".

Като друг такъв пример Петков посочи бившия министър на електронното управление Божидар Божанов. И не даде конкретен отговор на въпроса ще има ли министри от БСП и "Български възход", ако двете партии дадат подкрепа за кабинета, но посочи, че във всички партии има изявени експерти: "Тук опасността е да се мисли "тези хора започват да търгуват с министри", затова в момента не е времето за този отговор. Има експерти в социалната политика, които са членове на БСП, но това не означава че ще бъдат поканени или не".