Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джуд Белингам е поредният, който не просто оправда очакванията, но и ги надмина. Снимка Фейсбук профил на футболиста
Джуд Белингам е поредният, който не просто оправда очакванията, но и ги надмина. Снимка Фейсбук профил на футболиста

Съвсем млади те развалиха спокойствието на батковците и вече претендират за местата им 

Световното първенство по футбол винаги е било арената, на която изгряват бъдещите звезди на футбола. Майкъл Оуен бе единственият светъл лъч за Англия през 1998 г., когато

едва на 18 години изведе отбора си през груповата фаза

на турнира. През 2014 г. благодарение на Хамес Колумбия стигна до първия в историята си четвъртфинал на мондиал и с това си осигури трансфера в "Реал" (Мадрид). Преди четири години Килиан Мбапе доказа, че ще е бъдещата суперзвезда на световния футбол, водейки "петлите" до титлата.

Тази година в Катар се откроиха няколко играчи и ги очаква интересно бъдеще. Както обикновено става, новата смяна идва, за да развали комфорта на батковците си и ако успее - да заеме техните места. От голямата сцена през следващите година - две ще слязат имена като Меси, Роналдо, Модрич, Левандовски и Луис Суарес. След осминафиналите в Катар вече имаме доста конкретна представа кои са

момчетата, които се готвят да ги заместят в заглавията

на спортните вестници.

Един от тези млади футболисти е Коуди Гакпо, с чието име вече се спекулира по повод на януарския трансферен прозорец. Нидерландецът показа изключително зряла игра за скромните си 23 години. Преди мондиала той бе познат предимно на феновете на "Ередивизи", където носи екипа на ПСВ (Айндховен). С трите си гола в груповата фаза в Катар той е голмайстор на "лалетата" на шампионата. Така им осигури достигане до четвъртфиналите на турнира. Това веднага го превърна в основна трансферна цел на "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул".

"Той разполага с всичко, за да стане голяма звезда", казва за него треньорът му в националния отбор Луис ван Гаал. Гакпо всъщност вече е звезда в родината си, след като в края на миналия сезон стана и футболист на годината в "Ередивизи". Медиите на Острова спекулираха, че цената за преминаването му в "Юнайтед"

може би ще е около 50 милиона паунда

Там обаче Гакпо ще има тежка задача - ще трябва да замени не кого да е, а уволнената легенда Кристиано Роналдо.

Друг младок също затвърди звездния си статус в Катар. Гави от Испания вече от няколко години работи активно за своето име, след като проби в "Барселона" през миналия сезон. През 2021 г. той стана най-младият играч, обличал екипа при мъжките гарнитури на "Ла Роха". В мача на испанците срещу Коста Рика стана и вторият най-млад голмайстор в историята на шампионатите, единствено след легендата Пеле.

И неговият треньор Луис Енрике не пести ласкавите думи за играта му: "Вижте неговата интелигентност, позиционирането му, как доминира, техническите страни на играта на фона на солидни физически възможности. Той може да обуслови собствена ера".

Гави има тежката, почти непосилна задача да влезе в обувките на Андерс Иниеста и Шави Ернандес както в тима на "Барселона", така и в националния отбор на Испания. "Ла Роха" вече оцеляха в един сериозен мач срещу Германия, в който Гави се представи стабилно. Истинските тестове тепърва предстоят, но надеждите на испанците са свързани както с опитни играчи като Бускетс и Карвахал, така и с тийнейджъри като Гави и неговия съотборник от "Барса" Педри.

Джуд Белингам е третият младеж, натоварен с големи очаквания

на четвъртфиналите в Катар. Англичанинът е поредният футболист, който не просто оправда очакванията, но и ги надмина. Той вкара гол на Иран и даде асистенцията за откриващия гол срещу Сенегал, но и в другите два мача на "трите лъва" се превърна в най-голямата опасност за съперниците си. Затова и не закъсняха спекулациите, които го свързват с голям трансфер. Повечето заглавия го пращат в "Ливърпул", където ще поеме щафетата в средата на терена от Тиаго Алкантара. Слуховете се разпалиха още повече, когато се разбра, че негов основен ментор в националния отбор на Англия е друг играч на "мърсисайдци" - Джордан Хендерсън. Двамата бяха запечатани в един от знаковите кадри на шампионата - учител и ученик, които се радват, след като са се комбинирали за първия гол в мача срещу Сенегал. Няма да е изненада, ако Белингам продължи кариерата си в същия отбор, в който играе и наставникът му.

Четвъртото име, за което тепърва ще се чува, е на Енцо Фернандес

от Аржентина. Той никога не бе играл като титуляр за страната си преди началото на мондиала. Неговата игра в Катар обаче го направи основна част от тима на Лионел Скалони. 21-годишният полузащитник вкара, след като влезе от скамейката, много важния и успокояващ аржентинците втори гол в мача с Мексико. След като направи първия си старт в националния отбор срещу Полша, той асистира по брилянтен начин за втория гол. В мача с Австралия направи 92% точни пасове, въпреки че в официалната статистика влезе и като автор на автогол при попадението, с което "кенгурата" намалиха резултата. Фернандес прави много силен сезон и в "Бенфика". Вероятно няма да видим негов трансфер през зимата, тъй като португалците имат големи амбиции в елиминационната фаза на Шампионската лига. Разбира се - неговото име също веднага бе свързано както с "Ливърпул", така и с "Манчестър Юнайтед".

Цената му според медиите е поне 70 милиона евро, което изглежда като добра сделка на фона на играта му в Катар. "Реал" (Мадрид) също се очаква да се включи в наддаванията, като кралският клуб търси активно кой ще замести феноменалния им плеймейкър Лука Модрич. Енцо Фернандес изглежда като отличен вариант за светлото бъдеще и за националния отбор на Аржентина, който вероятно за последен шампионат е воден от Лионел Меси.