Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова СНИМКА: Румяна Тонева
Десислава Атанасова СНИМКА: Румяна Тонева

"Благодарение на дългия управленски и политически опит всички, които са били министри в последните правителства на ГЕРБ, можем да наречем експерти. Това са и хора, трайно обвързани с партията, затова можем да ги наречем политически лица. По-важен е въпросът - не дали ние сме готови с правителство, защото ние сме готови, а дали искаме стабилност, растеж, спокойствие и сигурност за хората. Или искаме двете години безветрие и хаос да продължат? Отговор на този въпрос трябва да дадат всички политически сили". Това каза пред БНР шефката  на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

И посочи, че ако няма осъзнаване на ситуацията от страна на партиите, почти без значение е кой от ГЕРБ - СДС ще вземе мандата от президента.

"В нашата коалиция има достатъчно хора, които могат да изпълнят функцията "приемане на мандат" като кандидати за министър-председател... Днес следобед ще решим окончателно кой ще вземе мандата. Искаме стабилно правителство, дори да е с фиксиран срок, да има серия от задачи, които да изпълни, и под такова споразумение да се подпишат политическите лидери", каза още тя. По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че той е най- подходящ за премиер, но вариант бил и неутрална личност, която може да обедини депутатите.  

По думите й заради политическата криза от последните две години България е сочена като най-слабо развиващата се държава и като най-несигурната държава в Европа. В предаването "Неделя 150" Атанасова допълни:

"Ако преди две години се твърдеше, че България е силна и прогнозируема, достоен партньор в Европейския съюз, сега нашите партньори в Европа са силно разколебани... Няма демокрация, в която министър-председател да може да арестува с есемес и да е свидетел по досъдебно производство за арест. Не е правова държава тази, в която главният секретар на МВР разбира за 10 минути за акция по неотложност, в която ще бъде арестуван бивш министър-председател. Професионалното ръководство на МВР беше изчегъртано, за да се появяват удобни лица, които да ръководят различни процеси".

Когато министър-председателят праща есемеси "аз арестувах лидера на опозицията", когато този арест е незаконен, доказано от две съдебни инстанции. Когато решения се взимат от близък кръг роднини. Това правова държава ли е?, попита Атанасова. И обясни, че по думи на бившия регионален министър Гроздан Караджов бащата на Кирил Петков е присъствал на заседание на Министерския съвет.

На Министерски съвет са се водили разговори, че "няма да вземаме решения, за да плащаме на строителите, защото онзи от онази сграда ще се разплаща. Говоря за корупция, "Джемкорп", ББР

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ подчерта, че е некоректно парламент, в който няма управляващо мнозинство, което да подкрепя редовно правителство, да прави бюджет:

"Дори този закон за удължаване на бюджета да бъде гласуван, ако има редовно правителство, то трябва да внесе собствен бюджет".