Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британската депутатка Ели Рийвс каза, че лично е познавала Габриел, докато говореше в парламента за вълната от нападения с нож в Англия.
Британската депутатка Ели Рийвс каза, че лично е познавала Габриел, докато говореше в парламента за вълната от нападения с нож в Англия.

Английската полиция получи допълнителни права да обискира хора на улицата след серията от нападения с нож

Българският студент Габриел Стоянов, който бе убит в Лондон с нож, се е засякъл за кратко с тримата си нападатели в автобус, преди те да го атакуват. Лондонската полиция съобщи, че 21-годишният младеж се е прибирал към вкъщи със свой приятел. Пътували с автобус, в който по-късно се качват и тримата ученици, на 14, 16 и 17 години, арестувани за убийството му. Според разследващите

петимата са прекарали около 5 минути заедно

Габриел и приятелят му слизат от автобуса, а тримата нападатели продължават да се возят още две спирки.

Докато двамата си купуват храна в близка закусвалня, те се връщат при тях. Атакуват ги на улицата малко преди полунощ на четвърти ноември, като Габриел е прободен с нож. Когато спешните екипи пристигат, той е все още жив, но на следващия ден почива в болница.

Имало е скарване в автобуса с тези момчета, които са абсолютно непознати и се е стигнало до това, казва майката на Габриел - Марияна.

Полицията продължава да издирва свидетели, за да може да разбере подбудите за това тежко престъпление.

Марияна и Габриел пристигат в Лондон през 2014 г.
Марияна и Габриел пристигат в Лондон през 2014 г.

Габриел е бил запален фен на футболния отбор “Арсенал”, но това според майка му няма връзка с неговото убийство.

“Това са случайни хора

Няма абсолютно никаква връзка. Те са абсолютно непознати. Това е все едно вие утре да се качите в автобус и да кажете на някой тийнейджър: Свалете си краката от седалката, и той да ви нападне с нож. Това са тези модни вълни напоследък. Вместо да се бият и да си решават проблемите с юмруци, както преди нашите момчета правеха, в момента се вадят ножове и се убиват. Не знам. Това е страшно. Страшно е за обществото, защото всеки ден се случват тези неща, всеки ден”, казва през сълзи Марияна.

Убийството на сина ѝ е част от серията нападения с нож, заливащи през последните месеци английските улици. В събота вечерта бяха

намушкани смъртоносно две 16-годишни момчета на около 1 км разстояние

По-рано 17-годишен студент бе убит също с нож. Лондонската полицията съобщи, че е издадена заповед, която дава допълнителни правомощия за обиск на патрулиращите полицаи в британската столица. Те вече могат да претърсват хора на улицата без основателни причини, ако сметнат, че крият риск за сериозно насилие или носят оръжие. Те се позовават за тези извънредни мерки на законодателство от 1994 г., което се прилага при извънредни ситуации и само за определен срок от време.

Мястото на убийството на Габриел Стоянов е отрупано с цветя и бележки с прощални съобщения от негови близки.
Мястото на убийството на Габриел Стоянов е отрупано с цветя и бележки с прощални съобщения от негови близки.

Въпросът бе обсъждан и в британския парламент. Депутатката от Лейбъристката партия Ели Рийвс каза, че лично е познавала Габриел. “Знаех надеждите и мечтите, които майка му имаше за неговото бъдеще и което сега безразсъдно му бе отнето”, обясни депутатката. Тя настоя министърът на вътрешните работи да излезе пред парламента и да съобщи какви мерки се вземат, за да бъде спряна тази вълна от ужасни престъпления.

Пътищата на двете жени се пресичат професионално преди няколко години малко след като Марияна се мести да живее със сина си в Лондон през 2014 г. “Той беше основната причина да дойдем. Исках да има много по-добро бъдеще. Да получи по-добро образование, но в края на краищата не можа да доживее до това”, споделя майката.

Преди няколко месеца Габриел е приет за студент. Приятелите му в Лондон го описват като

човек със златно сърце и истински джентълмен

Те организираха кампания в интернет за събиране на средства за неговото погребение, по която вече има дарени над 8000 паунда. “Всичките му приятели казват, че обичаше ужасно много живота и че беше винаги готов да помогне. Ако това е недостатък, да мислиш за другите, отколкото за себе си – това е единственият му недостатък, единственият”, плаче майка му, докато за пореден път идва на мястото на неговото убийство. Тя продължава да не може да си обясни как е възможно млади хора да се убиват по улиците по този начин, но е впечатлена от бързите действия на полицията за откриване и арестуване на убийците на Габриел. “Ужасно съм им благодарна и знам, че те ще направят всичко възможно тези хора да си получат заслуженото, независимо че са под 18 г.”, споделя Марияна. Британското законодателство забранява разкриването на самоличността на непълнолетни извършители на престъпления, така че вероятно никога имената на тримата ученици, отнели живота на Габриел, няма да бъдат огласени. “Лично аз не смятам, че това е справедливо, защото тези хора трябва да се знаят, но до момента, в който не е приключило делото, може би е по-добре самоличността им да не бъде огласявана. След това не виждам причина да не бъде съобщено, че са престъпници. Не можеш да отнемаш живот безнаказано и така с лекота. Никой няма право на това, никой”, смята почернената майка. На лобното място на сина си Марияна се запознава с жена, която също е загубила близък при атака с нож. След кратък разговор двете се прегръщат.

Годишно във Великобритания се извършват над 40 хиляди престъпления с остри предмети. Медиите ги наричат кървава баня, която се дължи на по-малкото пари за интеграция на отпадащите от училище тийнейджъри и за патрулиращи полицаи.

Габриел Стоянов ще бъде кремиран в Лондон. С половината от тленните му останки ще се засади дърво до любимото му място в британската столица, а с другата половина ще бъде направен същият траурен ритуал и в родния му град Варна. Така

той ще има свое място и в България, и в Лондон,

на което обичащите го хора могат да си спомнят за него.

В момента на лондонската улица “Бромли роуд”, където е убит, има закачени прощални бележки и на английски, и на български език. Негова приятелка от България му е написала прощално стихотворение, което започва така: От лондонските улици бяла лястовица отлита. Крилете ѝ вече не са счупени. За посоката не пита. Минава покрай сивите улици и прахът от тях помита. Лондон вече не е толкова мрачен. Всяка уличка е със светлина пропита. Очите не спират да сълзят, но над нас бяла лястовица скита...