Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Компании, които я финансират, вероятно ще я изоставят веднага след шампионата

Въпреки ужасяващите проблеми, свързани с публичния образ на организацията, световното първенство в Катар все пак ще е голям финансов успех за ФИФА. Въпреки това не всичко е цветя и рози във футболната организация.

В светлината на проблемите с организацията на шампионата световната централа трябваше да се раздели с някои доста ценни спонсори, които не пожелаха да асоциират имената си с първенства в Русия и Катар. "Кастрол", "Сони", "Емирейтс", "Джонсън и Джонсън" са част от огромните световни корпорации, които прекратиха работата си с ФИФА през последните години. Скандалите, които предхождаха първия съдийски сигнал в Доха, принудиха част от спонсорите да се дистанцират от събитието. "Адидас" не включиха никакви референции към световното в последните си реклами. "Кока-Кола" публично подкрепиха идеята за създаване на фонд за подпомагане на мигрантите работници. Така портфолиото от рекламодатели към ФИФА изглежда видимо изтъняло. На мястото на отказалите се спонсори пък са се включили такива, които са директно заинтересовани от тазгодишното първенство. Сред тях са "Катар Еъруейс" и "Катар Енерджи".

Това не изглежда устойчиво решение, защото в мига, в който то свърши, те вероятно ще загубят интерес от работата с ФИФА. Предстои да видим дали алчността на футболната централа няма да се върне като бумеранг към нея под формата на мижави спонсорски сделки в бъдеще.