Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ракети Снимка: Pixabay
Ракети Снимка: Pixabay

Германия е предложила на Варшава противоракетна система "Пейтриът", за да ѝ помогне да гарантира сигурността на въздушното си пространство, след като тази седмица заблудена ракета се разби на полска територия, близо до границата с Украйна, предадоха ДПА и БТА. Агенциите се позовават на изявление на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт пред вестниците "Райнише пост" и "Генерал анцайгер".

След инцидента, който породи страхове, че войната в Украйна може да излезе извън границите й, германското правителство вече каза, че ще предложи на съседна Полша помощ за наблюдение на въздушното ѝ пространство с германски изтребители "Юрофайтър". "Предложихме на Полша да помогнем за безопасността на въздушното ѝ пространство с наши "Юрофайтъри" и с противоракетната система "Пейтриът", каза днес германската министърка на отбраната.

Ракетата, която удари полско село и уби двама души, изглежда е била изстреляна по-скоро от украинската ПВО, а не от руските сили, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По време на Студената война Германия имаше 36 установки "Пейтриът". Сега германските въоръжени сили имат 12 такива установки, като две от тях са разположени в Словакия.