Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • ПП и ДБ искат президентът да се намеси с вето, ако промените в Изборния кодекс  бъдат приети
  • Има закани протестите да продължат

Няколко хиляди се събраха пред Народното събрание на протест срещу хартиената бюлетина. Той бе организиран съвместно от "Демократична България", "Продължаваме промяната", "Спаси София" и БОЕЦ.

Преди началото на протеста жълтите павета бяха огласени от музиката на Христо Петров - "депутатът Христо", известен като Ицо Хазарта.

Минути след старта на протеста заедно пред НС излязоха депутати от групите на ПП и ДБ.

Няколко опорки трябва да махнем. Първата опорка на Борисов е, че това са някакви машини, за които той не знае, каза бившият премиер Кирил Петков. Това са машините на Борисов. Българският Мадуро е Борисов и той е избрал тези машини. (Бойко Борисов често прави сравнението, че нашите машини са като тези, които венецуелският диктатор Николас Мадуро използва  в страната си при избори, а това е причината  ГЕРБ да е против тях. И ГЕРБ, и ДПС казват, че искат американски машини - б.р.) Второ, не е нормално да казваш, че си и за хартиен вот, и за машини, но да премахнеш обществения съвет и всички други неща и да го направиш по средата на нощта. В коя нормална държава се променя Изборният кодекс от полунощ до седем сутринта, когато всички спят? Това е като един крадец, който се опитва да открадне честността на българския вот. Даваме им възможност да отворим тази комисия за изборния кодекс, нека за един месец заедно с обществените организации да минем точка по точка. Това каза още Кирил Петков. Той пристигна на протеста заедно с парламентарните групи на "Промяната" и "Демократична България". 

Борисов е най-добрият актьор на света. От сутрин до вечер може да ни прави театър и ние всички да се забавляваме, каза още Петков. 

Той обясни, че иска вето от президента, ако Изборният кодекс мине през зала, и че това би било най-малкото, което може да се очаква от него.

Ген. Атанас Атанасов от ДБ обясни, че ще разчитат на широка обществена подкрепа. Той също поиска вето от президента, тъй като това е последната спирачка.

Няма да се молим на БСП, заяви той, и каза, че е възмутен от поведението на соцлидерката Корнелия Нинова. 

И Атанасов, и Петков потвърдиха, че ако в сряда промените в ИК бъдат включени в дневния ред, те ще влязат в зала. "Трябва да се бием", категоричен бе той.

Много е важно да покажем, че ще намалява желанието на тези от другата страна на барикадата, щях да кажа да се разпищолват, но да кажем, да правят това, което са намислили, каза Никола Минчев от ПП. Той покани и съпредседателя на ДБ Христо Иванов да говори, тъй като тази битка се води със "съмишленици". 

Когато вали, значи ще ни провърви. Аз знам, че ни гледат едни други хора, с уиски в ръка в Сараите. Но не го гласуваха днес, защото Борисов ги е страх от вас. БСП измени на това, което правеше миналата година. Всъщност оформя се новата групировка в подкрепа на мафията, казаха от "Правосъдие за всеки", а площадът започна да скандира "червени боклуци". Заканиха се, че протестите ще продължат и другата седмица. 

Подписахме заедно с гражданските организации една декларация, която ще отиде и при президента и европейските институции, казаха още от там. В нея те обясняват за решенията на правната комисия, че не са били спазени нормативните срокове. Беше цитиран и Кристиан Таков: "Пазете правото дори и от закона".  Над 20 са организациите, подписали декларацията до момента.

Поклон за това, че сте тук. Първо, виждам много хора. Второ, виждам единство. Искам да благодаря на колегите от "Продължаваме промяната", на БОЕЦ, "Спаси София". Много хора ме питаха докога ще протестирам - цял живот, каза Христо Иванов от ДБ.

С тази завера, която се опитаха през нощта да направят, те опипват почвата, за да се опитат да инсталират коалиция на реванша. Сега гледат по телевизора, защото ги е страх, каза още Иванов. Нека им изпратим послание: гражданите няма да си оставят държавата в калта. Не само, че няма да се откажем, а ще бъдем още по-единни и мотивирани, защото България пак трябва да има демократично правителство и това, че сме тук заедно е залог именно за това - срещу мафията, ДС, Кремъл. Има кой да се изправи срещу вас и да се бори за България. Изобщо не се надявайте, че ние ще си тръгнем или ще емигрираме. И какво, като направите бройката от 40 на 100? Ще съберем и 140, каза още Иванов. И завърши: "Няма да си дадем страната".

Днес си носиха сандвичи цял ден, защото искаха тази нощ да приемат Изборния кодекс. Но като чуха, че ще има протест, си взеха сандвичите и избягаха, каза Мартин Димитров от ДБ.

Аз съм един обикновен български гражданин, израснал в един малък град и стигнал до най-високата трибуна. Бях един от тези, които почти 18 часа се опитваха да спрат безобразията. Огромна благодарност на колегите от ДБ, които не позволиха да се погази изборният процес и демокрацията. Бях и в зала "Арена Армеец" преди 10 години, когато отново се погази демокрацията, когато наши майки и бащи припадаха. Не ги интересува честността на вота, а да погазят морала, включи се и Мирослав Иванов от ПП. А площадът почна да скандира "Долу ГЕРБ и ДПС" и "мафия". Ние ще сме тук и ще се борим колкото е необходимо, защото имаме една мечта - да видим България, за която се бориха нашите възрожденци. Благодаря ви, че сте тук, и ние ще сме тук, каза още той.

Тези 18 часа заседание бяха война, разказа Петър Кулински от ПП, който също е част от правната комисия в НС. И той разказа, че е имало намерения днес да бъде приет Изборният кодекс на второ четене от парламента, а машините да се превърнат в "обикновени принтери".

Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание, има и засилено полицейско присъствие.