Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украйна потвърди връщането на Херсон. Снимка: Pixabay
Украйна потвърди връщането на Херсон. Снимка: Pixabay

След Херсон една нова атака южно от Николаев и руската отбрана ще рухне

В Луганск и Донецк украинците ще се сблъскат с ожесточена съпротива – цяло поколение там израсна с историите за бандеровците и нацистите

В началото на октомври, когато бе взривен Кримският мост, военният експерт Камен Невенкин прогнозира за "168 часа", че Русия ще бъде изтласкана от Херсон до края на 2022 г. и че това ще е най-голямата украинска победа за тази година. Както и че е много вероятно през следващите няколко месеца руската армия да бъде прогонена от Украйна и да се възстанови статуквото отпреди 24 февруари 2022 г.

Ето и аргументите му, отбелязани в статията от началото на октомври: "Във всички военни академии учат, че преди да се предприеме голямо настъпление, винаги първо се атакува вражеската логистика. Явно тук случаят е точно такъв и скоро ще станем свидетели на поредното голямо украинско настъпление.

Към настоящия момент най-вероятна ми се струва нова силна атака в района на Херсон. Там от края на август украинците действат на приливи и отливи. Т.е. събират една голяма войскова група, нанасят серия от мощни атаки, в резултат на което успяват да освободят няколко селища, после спират, за да се прегрупират, а междувременно докарват по-напред изостаналите складове, евакуират ранените, приемат попълнения, ремонтират техника и най-вече прочистват деокупираната територия от нежелани елементи - изостанали руски войници, минни полета и др.

След като си поемат дъх, подновяват атаките си, после пак спират, отново тръгват напред и т.н. Херсон е твърде ценен трофей, за да бъде пренебрегван с лека ръка. Аз лично очаквам до края на годината да бъде освободен от ЗСУ, като успехът там с пълно основание ще се счита за най-голямата украинска победа за тази година."

По същия начин в интервю през юли Камен Невенкин каза, че ако Украйна се почувства достатъчно силна, при някое голямо настъпление ще взриви Кримския мост. Идеята прозвуча еретично, защото украинската армия бе в отбрана и буквално "гасеше пожари" - жестоката обсада на Мариупол, изстъпленията в Буча. На 7 срещу 8 октомври през нощта, очевидно като старателно подготвен "подарък" за рождения ден на руския президент Путин, мостът бе взривен.