Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов.
Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов.

Дни преди смъртта си кметът на Якоруда вероятно е изпаднал депресия, бил видимо притеснен и затворен. За това са споделили негови близки пред разследващите полицаи. 

Самоубийство е една от основните версии, по които работи районната прокуратура в Благоевград във връзка със смъртта на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. В понеделник около 16,20 ч той беше намерен в колата си в гората с огнестрелна рана в дясното слепоочие. "Всички находки от извършения оглед сочат самоубийство. Но, разбира се, като всяко досъдебно производство, се работи и по другите версии, като склоняване към самоубийство, разбира се и убийство", заяви Костадин Чилев, заместник районен прокурор на Благоевград.

Събрани са доста веществени доказателства на място, разпитани са близките на кмета, както и служители в общината, с които е провел разговори в последните часове. "Разпитват се свидетели, усетили са нещо странно в неговото поведение. После телефонът му е бил изключен. От 2-3 дни е бил с по-различно поведение, видимо притеснен, затворен, не се е държал както обичайно", обясни прокурорът.

Кафелов е бил намерен на задната седалка на личното си БМВ в местността Цървула, на около 6 км от Якоруда, по пътя за курортната местност Трещеник. Часове по-рано отказал на шофьора си да го вземе и откара в кметството и му обяснил, че има лична работа и ще отиде до Трещеник.

След като телефонът му дълго време бил изключен, шофьорът заедно с местния лидер на ДПС тръгнали да го търсят и го открили безжизнен в колата.

Следствено-оперативната група намерила до тялото и личния пистолет на кмета, който е законно притежаван, както и мобилния му телефон с две дупки. "В телефона има два отвора, приличат, че са от огнестрелно оръжие, но експертизите ще покажат", допълни прокурор Чилев.
Предполага се, че в последните минути от живота си Кафелов е говорил по телефона с някого, а разговорът не е бил приятен и в гнева си той е прострелял два пъти апарата. След това се гръмнал и в слепоочието. Не е имало следи от наличието на други хора в колата. 

"Не съм бил близък с кмета Кафелов и не съм общувал много с него. Той беше по-странен и особен човек. Не общуваше с много хора. Понякога и не идваше на мероприятия на партията ни ДПС", каза кметът на съседната община Белица Радослав Ревански. За последно се видели на 27 октомври на тържеството за празника на Петрич, където присъства и президентът Румен Радев, но и там двамата кметове съпартийци не са разговаряли.

Тази година на 64-годишния управник му се струпаха неприятности, свързани със сигнали до КПКОНПИ за конфликт на интереси, нередности при обявяване на обществени поръчки или пък, че са сключвани договори без обществени поръчки, за да се облагодетелстват негови приближени. През септември екипи на ДАНС и КПКОНПИ пристигнаха в общината, за да изземат документация по започналата проверка на всички поръчки и договори за последния мандат, за които имало съмнения, че са обективни.

През май пък ГД "Национална полиция" направи проверка по сигнал за извършени закононарушения при строителството и разширяването на гробищния парк на община Якоруда върху съществуващото бивше корито на река Места. Установено бе, че в разширението на съществуващия гробищен парк е извършено гробополагане без необходимите разрешителни. Тогава разследващите излязоха с обосновано предположение, че длъжностно лице от общинската администрация е извършило престъпление по служба и материалите бяха изпратени на Окръжна прокуратура.

Не е ясно и дали тези проверки допълнително са изнервили градоначалника или има някаква друга причина.

Колеги на Кафелов коментират, че е нормално кметове да бъдат проверявани и това не би трябвало да е причина за някакви притеснения. "Не знам дали има колега, който да не е проверяван от най-различни институции.  Отговорностите и ангажиментите на всеки кмет са много, проблемите са много, но трябва да се справяме. Всеки обаче е с различен характер, различна психология и психика и приема по различен начин житейските ситуации, в които изпада", коментира друг дългогодишен кмет от областта.

Хората в Якоруда са в шок и не могат да повярват, че кметът може да сложи край на живота си и не знаят каква би могла да е причината.

В неделя съпругата му Зелиха, която от 2 г. е музикален педагог в детската градина, се е върнала от Франция, където живее синът им Муса. Била там, за да остави при родителите внучето, което им гостувало в Якоруда. Синът на Кафелов - Муса е лекар, завършил Медицинска академия в София преди 6 г. и специализирал в столична болница "ортопедия и травматология". Допуска се, че кметът е изчакал жена му да се прибере от Франция и тогава се е самоубил.

"Не вярвам, че е самоубийство. Бил е примамен да отиде към Трещеник и там са го убили", казва жител на малкото градче. И други смятат, че става въпрос за убийство, защото Кафелов излъчвал спокойствие, сдържаност, владеел емоциите си и не би посегнал на живота си.

За първи път той е избран за кмет през 1999 г. Изкарва един мандат и през 2003 г. става член на Комисията за финансов надзор. След 4 г. отново с кандидатира за кмет и от 2007 г. досега винаги печели изборите още от първия тур.

Ако се съди по декларациите, които подава в КНКОНПИ, кметът няма никакво имущество на свое име. Преди 6 г. е теглил 200 хил. лв. банков кредит, а до миналата година са останали да погасява като съдлъжник 150 хил. лв. През минали години периодично е декларирал малки терени в района, които или са наследство на него и съпругата му, или е купувал за дребни суми. Не е имал никакъв впечатляващ недвижим имот, както и банкови сметки или налични пари.