Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

 "Проблемите в "Гранична полиция" са натрупвани през последните 10 години", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Според него вместо да се повиши щатът на "Гранична полиция" той е намален с 1300 бройки за тези 10 години, което е ставало поетапно.

"Служители са командировани на границата при изключително тежки условия, не познават добре районите, в които са командировани. Предлагаме щатни бройки 1260, като целта е да отпадне изцяло извънредният труд и командироването на служители и "Гранична полиция" да поеме изцяло отговорността за защита на границата", добави Иван Демерджиев.

Той поясни, че във всеки един автомобил има бронежилетка и прибори за нощно виждане, като част от тези прибори са остарели. Стартирана е и процедура за закупуване на нови.

"Получихме помощ от Европейската комисия за допълнително техническо обезпечаване на камери, сензори, допълнително гориво. Ще бъдат готови първите функционални облекла на тези служители", каза вътрешният министър пред БНТ.

Вътрешният министър потвърди, че шофьорът на катастрофиралата луксозна кола с мигранти се издирва. 

"Колата е преминала през АМ "Тракия", като на места е развивала скорост от 300 километра в час. За да избегнат инцидент служителите на МВР са направили всичко възможно да проследят, обезопасят и изолират автомобила. Колата в крайна сметка е самокатастрофирала близо до София, но с много по-ниска скорост, без пострадали. Шофьорът избяга, но е създадена необходимата организация, убеден съм, че ще бъде заловен", заяви Демерджиев.

По думите му няма смислени аргументи за неговата оставка, поискана от ГЕРБ-СДС.

"Аз не мога да поема отговорност за проблемите, залегнали и оставени в системата повече от 10, затова, че не съм успял да ги реша за 2 месеца", коментира Иван Демерджиев.

Относно смъртта на граничния полицай вътрешният министър подчерта, че се работи по няколко версии.

"Преди да сме 100 процента сигурни в една от тях, не бих оповестявал допълнителни данни", заяви Иван Демерджиев и не отрече възможността гранични полицаи да се участвали в трафикантските канали.

"Ако имах твърди доказателства, тези гранични полицаи щяха до момента да са последвали съдбата на колегата си, който днес беше задържан. Там, където нямам твърди доказателства, но имам някакви данни, преминах към ротация на служители, водят се и към момента разследвания на Дирекция "Вътрешна сигурност". Това няма да е последният задържан граничен полицай", подчерта вътрешният министър.

По думите му няма данни за масово участие на полицаи във вътрешността на страната в трафика на мигранти.

"Разследванията срещу политически лидери текат, очевидно, че обявяването на тези разследвания има доста близка връзка с искането на оставката ми", каза още Иван Демерджиев.