Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият граничар Петър Бъчваров от Елхово. Снимка Фейсбук
Убитият граничар Петър Бъчваров от Елхово. Снимка Фейсбук

Двамата отишли в пограничния район, за да вземат пари или ценности от бежанците и са останали в гората 4 дни

Арестуваните от полицията в Одрин братя Мустафа, на 34 г. и Енгин Е., на 28 г., за убийството на нашия граничен полицай Петър Бъчваров са били овчари, съобщава "Хабер Тюрк".

В досиетата си имали регистрирани предишни кражби. Днес те бяха изправени пред съда. В показанията си заподозрените разказвали, че българската полиция ги е предупредила да стоят далеч от телената ограда, а когато нашите служители насочили към тях фаровете на автомобила, по-големият Мустафа Е, на 34 г., стрелял. После двамата избягали обратно към вътрешността.

Мустафа и брат му Енгин са били заловени в гората от командосите на жандармерията след мащабна операция в региона. При ареста на двамата уличени у тях са били открити пушка и 23 патрона, използвани при инцидента.

Братята са били овчари в квартал Suloglu. Отишли в пограничния район, за да вземат пари или ценности от нелегални имигранти и са останали в гората 4 дни. Чакали  нелегални имигранти до дупката в телената ограда и тогава са били забелязани от българските гранични полицаи и предупредени да напуснат. Когато българските полицаи включили фаровете на автомобила и ги помолили да се отдалечат, братята, които били на 10 метра от граничната ограда, Мустафа Е. открил огън с пушка и веднага избягал от района при мъгла и слаб дъжд.

От друга страна заместник-министрите на вътрешните работи на България Венцислав Катинов, Емил Ганчев, директорът на дирекция "Международна сигурност" Атанас  Илков, генералният директор на дирекция "Специални операции и борба с тероризма на Жандармерията" Тодор Гребенаров, заместник-генералният директор на дирекция "Гранична сигурност" Радослав Кулеков, заедно с българския генерален консул в Одрин Борислав Димитров се срещнаха с губернатора Хюсейн Кюршат Кърбийък, командира на 54-та механизирана пехотна бригада в Одрин бригаден генерал Мехмет Джиханоглу, командира на провинциалната жандармерия полковник Ташкин Келеш, началника на полицията на провинцията Мустафа Алчалар, регионалния директор на митниците и външната търговия на Тракия Нихат Кънък.

След срещата заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев каза, че са благодарили на турските власти, че са заловили заподозрените за 24 часа. „Искам да благодаря на турските сили за сигурност. Турските власти заловиха престъпниците в рамките на 24 часа и осигуриха ареста им. Основната ни идея беше да извършваме съвместни местни дейности с областния управител на Одрин, особено за предотвратяване на подобни инциденти в бъдещето и да подобрим взаимодействието на нашите сили за сигурност. Ние ще осигурим подобрения в нашите отношения по отношение на границите и митниците и ще осигурим високо ниво на сътрудничество. В този смисъл, което се предвижда да бъде достатъчно на достатъчно ниво, разбрахме се веднъж месечно да се провеждат срещи със сформираните местни съвети към МВР, митническа полиция, организирана престъпност и национална полиция", коментирал след срещата зам.-министър Ганчев.

Той е получил уверения от областния управител на Одрин, че числеността на жандармерията ще бъде увеличена.