Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кръгът около Горбачов всячески саботира опитите на Тодор Живков да вкара България по свой начин в Европейската икономическа общност.
Кръгът около Горбачов всячески саботира опитите на Тодор Живков да вкара България по свой начин в Европейската икономическа общност.

Кръг около Живков се бори за членството ни в Европейската икономическа общност

Хората около Луканов и Петър Младенов го саботират, убедени, че всичко, което Първият прави, е пагубно за страната

Превратът срещу Горбачов ни вкарва в сценария “Всички губят”

Имало ли е позитивен сценарий, при който е могло да избегнем екстремната бедност и ужасяващата купонна система, които ни удариха в началото на прехода?

Да, имало е вариант, при който всички печелят и поне два властови центъра у нас са имали идеи как България да бъде качена на магистралата за Европа. За съжаление Пучът в Москва през 1991 г. обърква всичко.

Благодарение на преврата срещу Горбачов,

организиран от Генадий Янаев и зад който се твърди, че стои бившият шеф на КГБ Владимир Крючков, всичко се обръща с главата надолу. Така в мозайката с всички сценарии, вместо да попаднем като други източноевропейски страни в квадратчето "Всички печелят", ние отскачаме директно във "Всички губят". Тук не бива да се забравя, че двата кръга у нас около Тодор Живков и другия около Андрей Луканов и Петър Младенов водят постоянни изтощителни битки много пред 1989 г. За зла беда и двата властови центъра искат да направят най-доброто, но противоборството ги обезсилва и ни прави лесна плячка за новата власт в Москва, която сваля Горбачов от поста му.

Каква е била

идеята на Живков за нашия суперпреход?

"168 часа" вече писа за приятелството между Тодор Живков и баварския премиер Франц Йозеф Щраус. Двамата мъже планират впечатляващи реформи - приватизация, съвместни българо-немски предприятия и нещо, което звучи като абсолютна фантастика - членство на България в Европейската икономическа общност. За това свидетелстват пред "Дойче веле" хора, придружавали Щраус.