Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Пред вестника същото заяви и преводачът на Живков - Тошко Тошков.

Година и половина преди да падне от власт, Тодор Живков и министър Стоян Овчаров са разработвали секретен план как България с ударни реформи и инвестиции да изпревари останалите страни от Източна Европа.

Перестройката е в ход, но Живков търси вариант, при който да запази властта си, а икономиката плавно да мине на пазарни релси. По различни канали информация за подготвяните реформи стига до съветските наместници у нас.

“Живков иска да въвежда капитализъм

в България!”

В партията се активизират сили, които са против подобни идеи. В неизпратеното си писмо до "168 часа", за което свидетелства съветникът на Живков - Костадин Чакъров, Първият обвинява за всички тези интриги Луканов.

Това обаче съвсем не е единственото "прегрешение" на Живков пред Кремъл. Заедно с приятеля си баварския премиер Франц Йозеф Щраус той подготвя план, с който Германия, а не СССР ще дирижира прехода у нас.

Живков и Щраус се договарят за огромен пакет немски инвестиции в България - те трябва да влязат в страната по линия на съвместни предприятия, но и по линия на предстоящата приватизация.

Кръгът около Андрей Луканов е категоричен, че на властта на Живков трябва да се сложи край, защото е вредна за България.
Кръгът около Андрей Луканов е категоричен, че на властта на Живков трябва да се сложи край, защото е вредна за България.

Мащабът на планираните вложения е умопомрачителен - според очевидци те

могат да достигнат няколко милиарда марки

"Канцлерът Хелмут Кол бе дал указания на Министерството на финансите да започнат разговори с нас - обясни участник в преговорите. - Във връзка с този план имахме три срещи. Целта бе да уточним какво точно как да се направи, за да може решението за този пакет да мине през техния парламент. Всичко бе измислено до последния детайл, но 10 ноември 1989 г. промени всичко."

В края на свое изявление пред немските индустриалци Живков завършва с думите, че българите при всички случаи ще предпочетат немски стоки и продукти.

"Имаше готовност от страна на баварски компании да създават смесени дружества с наши фирми - разказа пред "168 часа" преводачът на Живков Тошко Тошков. - Конкретни разговори се водеха за съвместно предприятие с един от големите производители на колбаси в Бавария. В тях участваше и Огнян Дойнов. В мое присъствие Живков не е поставял въпрос пред Щраус за заеми.