Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешният министър Иван Демерджиев с подробности за случая с убития граничен полицай край Елхово.
Кадър: Нова
Вътрешният министър Иван Демерджиев с подробности за случая с убития граничен полицай край Елхово. Кадър: Нова

Застреляният граничен полицай край Елхово е насочил фенер към пробив в оградата, за да го огледа и тогава е дошъл фаталният изстрел от турска страна. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев, който е на мястото. Военният от патрула не се е оттеглил, както бе съобщено по-рано, а се е прикрил зад джипа, с който е дошъл патрулът и е отвърнал на огъня. Казал е, че е имало 10-15 изстрела.

"След 20 часа снощи в района на 242 пирамида до селото граничен наряд в състав серж. Петър Бъчваров и служител на МВР се натъкват на срез на оградата. Слизайки от моторното превозно средство, нашият служител насочва фенера към въпросния срез в оградата, последва веднага изстрел от Турция като още с първия изстрел колегата е убит. Стрелят и по сержанта, който за щастие успява да се крие зад МПС-то, а изстрелите продължават – 10-15 изстрела са произведени. За щастие, той остава невредим, а групата стрелци се оттегля в дълбочина към вътрешноста на Турция. Предприети са действия по установяване на извършителите", обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Българските власти са осъществили веднага контакт с турските си колеги, които уверили, че ще предпиремат всички мерки групата да бъде заловена и отговорните за убийството да бъдат изправени пред закона.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи случилото се като безпрецедентно.

"В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. Дотук сме се опитвали нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата. Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък, те няма да са насочени към нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, които се опитва да премине нелегално границата", заяви Демерджиев.

30-годишният граничар  бе убит снощи на българо-турската граница край село Голям Дервент.

Стреляли са мигранти или трафикантите им, каза още министърът. Веднага е направена връзка с турската страна. Оттам са оказали пълно съдействие, докарали жандармерия, блокирали подстъпите към съседните градове като Одрин.

"Имаме уверенията на турската страна, че стрелците ще бъдат заловени и предадени на правосъдието", каза още Демерджиев.

Той обясни, че би било трудно на граничните служители да работят с бронежилетки.

"В този случай изстрелът е бил в главата на служителя, така че бронежилетка няма да помогне", допълни той.

Вътрешният министър бе категоричен, че кадрови промени не са нужни.

"Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не означава, че трябват кадрови промени. Не можем да ги правим всеки ден", заяви министърът.

Днес Демерджиев ще проведе разговор с турския министър на вътрешните работи. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, категоричен беше той.