Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази реконструирана колиба от епохата на викингите се намира близо до археологически обект в Нюфаундленд, където скандинавското присъствие е точно датирано от 1021 г.

СНИМКА: ГЛЕН НАГЕЛ
Тази реконструирана колиба от епохата на викингите се намира близо до археологически обект в Нюфаундленд, където скандинавското присъствие е точно датирано от 1021 г. СНИМКА: ГЛЕН НАГЕЛ

Учените са използвали данни от дървесни пръстени, за да датират по-точно исторически обект на ЮНЕСКО в Нюфаундленд

Викингите са обитавали Северна Америка точно преди 1000 години, установи ново проучване, пише sciencenews.

За да датират дървени предмети, намерени на северния полуостров на Нюфаундленд в археологически обект, геолозите Марго Куйтемс и Майкъл Дий са преброили дървесните пръстени, които показват, че дървото е било отсечено през 1021 г.

Това е най-старата точна дата за европейците в Америка и единствената отпреди пътуванията на Христофор Колумб през 1492 г.

Изследователите са предположили, че скандинавските викинги са построили колибата и са живели на мястото, наречено L'Anse aux Meadows, преди около 1000 години. По-ранните опити за по-точно датиране на селището, което включваше три жилища и други постройки, направени от дървен материал и торф, бяха неубедителни. Доказателствата за възможно второ викингско селище в Нюфаундленд от преди около 1000 години остават само хипотеза.