Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК-то на предците ни преди 45 хил. години разкрива тайните на еволюцията.
ДНК-то на предците ни преди 45 хил. години разкрива тайните на еволюцията.

Древна ДНК, включително проби от човешки скелети на около 45 000 години, разкрива тайните на човешката еволюция.

Д-р Ясин Суилми, ръководител на групата в Австралийския център за древна ДНК на университета в Аделаида, ръководи ново проучване, част от което бе публикувано в Nature Ecology and Evolution.

Доскоро учените смятаха, че генетиката на предците ни не се е променяла в резултат на въздействието на околната среда така както при някои животни. Причината е била в усъвършенстваните комуникационни умения и способността да създаваме и използваме различни инструменти, посочва д-р Суилми.

„Въпреки това, при сравняване на съвременни геноми с древна ДНК, ние открихме повече от 50 случая на първоначално рядък генетичен вариант, който е преобладаващ сред всички членове на древните човешки групи - посочва ученият. - За разлика от много други видове, доказателствата за този тип адаптивна генетична промяна при хората са противоречиви. Това откритие впоследствие оспорва преобладаващия възглед за човешката адаптация и ни дава нова и вълнуваща представа за това как хората са се приспособили към новите условия на околната среда и въздействието, на което са били подложени докато заселват планетата."