Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       
Първо бе отсъдена дузпа за игра с ръка на Марко Асенсио. Защитникът на тима от Мадрид обаче бе доста близо до топката и трудно можеше да реагира, за да избегне контакта.

Повторението не успя да убеди никого, че играта е била действително умишлена. Малко по-късно бе отменен и гол на Родриго, тъй като според реферите топката е била неправомерно отбита от ръцете на вратаря. Това преля чашата за феновете на "Реал" и темата се превърна в най-обсъждания въпрос в Испания за последните няколко дни. Анализите и внимателният прочит на правилата показват, че голът е бил правилно отменен, докато дузпата на Асенсио е била по-скоро преувеличена.

Така само за няколко дни ВАР бе в светлината на прожекторите на няколко важни мача в Европа. Система, чиято цел е да помага при вземане на решения, по-скоро се проваля, след като толкова често е централна тема в новините. Видео асистентите би следвало по дефиниция да съобщават безпристрастно фактическите грешки, които съдиите са допуснали при отсъжданията си на терена. Оказва се обаче, че това е прекалено тежка задача.

Първо, във футбола много често няма еднозначен прочит на дадена ситуация. И второ, което всъщност до голяма степен е причина и за първото, правилата често не са разписани така, че да елиминират възможността от различен прочит. Така например често решението дали игра с ръка е нарушение, или не - зависи от изцяло субективната преценка - дали тя е била неволна, или умишлена. Този пример показва, че ВАР често е жертва на правилата, чието спазване се опитва да осигури.

Оттук нататък футболните власти трябва да създадат такъв футболен кодекс, че все по-рядко решенията да се вземат "според ситуацията". Харесва ли ни, или не, видео асистент реферът е част от бъдещето на футбола. ФИФА и УЕФА обаче имат задачата да ни накарат да започнем да вярваме в него.