Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Авторът на Паметника на Съветската армия бяга в САЩ, но и там е следен от наши агенти

“Жертва е на амбициозната си съпруга, тя има връзка с неговия секретар”, пише
агент Добрев

В предишния брой на в. "168 часа" ви разказахме как скулпторът на Паметника на Съветската армия бяга от комунистическа България и защо самият той искал спорният днес монумент да е на по-дискретно място. Идеята за изграждане на паметника, който да изрази освободителната сила на Съветската армия и вечната дружба между съветския и българския народ, се заражда още през 1944 година. Определено е и мястото за изграждането на паметника - там, където се пресичат булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов".

Под натиск на съветски архитекти обаче тази локация е променена. Търси се ново място в централната част на града. Проектът, изработен първоначално от целия творчески екип, е с по-малки скулптури. Впоследствие е одобрено и решено те да бъдат по-масивни. Съществуват и други различия от първоначалната идея на архитектите. Цялостният размер на монумента също трябвало да е по-скромен. Първоначално мястото на емблематичния днес паметник, извисяващ се в Княжеската градина, не е уточнено. Съветският съюз обаче оказва натиск издигането му да бъде с вход откъм булевард "Руски". Неговата мащабност не кореспондира с творческите виждания на Любомир Далчев. Това е началото на неговото отдалечаване от представите за изкуство на социалистическия свят.

Дълбоко вплетен в пипалата на БКП до последния си дъх, и то без да подозира, се оказва един от най-известните ни скулптори на миналия век - Любомир Далчев. Братът на поета Атанас Далчев само за десетилетия се превръща от любимец на народната власт в преследван от нея дори след като емигрира в САЩ на преклонната възраст от 70 години.