Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

В основата на конфликта му с партията е неговото несъгласие да подчини изкуството си на определи от властта правила. В скандална за времето си се превръща творбата му "Бунт". Властта в лицето на БКП я възприема като нещо недопустимо за времето си.

"С "Бунт" си имах доста разправии, критиците се нахвърлиха да ме унищожат. Тогава правителството поощряваше академичното разбиране на изкуството, прикрито като социалистически реализъм, останало още от времето на култа. Сега е по-друго, но тогава минавах за формалист. Дори свалиха от една изложба фигурата на поп Богомил, понеже била формалистична. Това ме обиждаше, разбира се, но не ми пречеше особено да си продължа в същата насока", споделя творецът пред писателя Михаил-Милко Кръстев и продължава: "Като работех над "Бунт", нямах предвид конкретна личност, а оная съпротива у българина, онова чувство, което като във Вазовата "Грамада" се трупа камък върху камък, не можеш да го спреш, да го унищожиш, то е съпротивата на целия народ. И затова го представих като една скала. Една от забележките срещу него беше, че, видите ли, тази скала била анатомична. Ами анатомична е, казвам, защото е жива."

Отговорът на първите в държавата, които само преди години са наградили именития скулптор с най-престижните държавни отличия, не закъснява - монографията му така и не вижда бял свят, заличават името му от паметниците. Ателието му, намиращо се в днешния квартал "Бояна", пълно с пластики, една сутрин се оказва разграбено.

Разграничаването му от режима и имиграцията в САЩ не са подминати от властта просто така. Едва след неговата смърт стават известни факти, че той е бил следен от агенти на ДС. Една от най-ярките фигури, изплували като агенти на ДС - епископ Дометиан Знеполски, управляващ Акронската епархия на Българската православна църква в САЩ и известен като агент Добрев, посвещава почти цялата си кариера на доносник именно да следи Далчев отвъд океана.

"Творецът е жертва на своята амбициозна съпруга, която непрекъснато хвърля огън и жупел срещу родината и народната власт. Не щадяла и църквата, като разпространявала слухове, че представителите на БПЦ в чужбина са агенти на властта."Тези сведения за Далчев и съпругата му предава Дометиан в далечната 1980 г.