Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски СНИМКИ: Антоанета маскръчка
Председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски СНИМКИ: Антоанета маскръчка

За кратко имаше спречкване пред македонския клуб в Благоевград, който се открива днес. Жители на града пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред клуба с възгласи "предател, боклук!" и "Македония е българска!", както и "Сърбия ви плаща!".

Това се случи точно след откриването на клуба, когато гостите тръгнаха на шествие пред паметника на Димитър Благоев за поднасяне на венци. 

Гръцкият поп отец Никодин направи освещаване на македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. 

Там са главният секретар на президента на Северна Македония - Миле Бошняковски, председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, лидерът на крайната левица Димирът Апаси, както и депутати от албанския парламент, които твърдят, че са представители на македонците в България.

Още преди часове ВМРО започнаха да се събират за протеста си край паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

От партията разположиха тонколони пред културния клуб и пуснаха силно патриотични песни, които огласяваха цялата улица. Северномакедонците поискали музиката да се намали. За да не стане сблъсък, полицията бе около тонколоните.

Силната музика продължи да звучи, затова всички се събраха в малкото помещение на клуба, а полицейско присъствие продължи да е засилено.

Племенникът на Никола Вапцаров - Никола, също е на място. Той е възмутен, че името на чичо му се използва по този начин и ще обясни пред македонски медии, че Никола Вапцаров е българин.

Заради това от вчера в града се очакват напрежение и сблъсъци. Още сутринта на място имаше засилено полицейско присъствие, а български трибагреници пък са опънали на балконите си много хора в близките блокове. 

В момента има около 100 полицаи пред клуба, който трябва да бъде открит в 12 часа. 

Според ВМРО частната инициатива, наречена "македонски културен клуб" е поредната антибългарска провокация от страна на политиците в Скопие. От ВМРО припомнят, че според Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че македонско малцинство в страната ни няма.

На откриването на клуба в Благоевград утре ще присъства председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски с делегация от партията си, представители на другата опозиционна партия Левица. След като обяви, че няма покана за събитието и поради това няма да отиде, организаторите са изпратили покана до президента Стево Пендаровски, на събитието обаче ще присъства генералният секретар на кабинета на Пендаровски Миле Бошняковски. Премиерът Димитър Ковачевски и Буяр Османи заявиха, че няма да присъстват, няма да има представител и на управляващата СДСМ.

Гръцкият поп отец Никодин прави освет на македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.
Снимки: авторът
Гръцкият поп отец Никодин прави освет на македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. Снимки: авторът
Хора вече са се събрали пред клуба
Хора вече са се събрали пред клуба
СНИМКИ: Авторът
СНИМКИ: Авторът
Около сто полицаи има пред клуба
Около сто полицаи има пред клуба