Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИМИР ПУТИН СНИМКА: Ройтерс
ВЛАДИМИР ПУТИН СНИМКА: Ройтерс

Владимир Путин назначи пилота Константин Ярошенко, осъден на 20 години затвор в САЩ за трафик на наркотици, в обществения съвет на Руската федерация. В указа на президента той е наречен "защитник на правата на човека и обществен деятел".

Константин Ярошенко се занимаваше с пасажерски и товарни превози в Африка. През 2010 г. бе арестуван в Либерия и екстрадиран в САЩ. Според следствието той е планирал да достави няколко тона кокаин от Латинска Америка в САЩ през Либерия.

Ярошенко не се призна за виновен, но през 2011 г. бе осъден на 20 години затвор, като бе намерен за виновен за престъпен сговор с цел контрабанда на наркотици. В края на април тази година бе разменен с американския студент Тревър Рийд, осъден на 9 години в Русия за атака над милиционери.

През май тази година Ярошенко обяви, че смята да се занимава с обществена дейност. "Настроението ми в момента е да отдам всички свои знания и умения в полза на обществения живот на Русия. За да покажа на американците, че не са прави", заяви той.

В момента Русия и САЩ преговарят и за размяната на други затворници. Джо Байдън предложи през юли "търговецът на смърт" Виктор Бут, трайно свързан с търговията на оръжие в България, за арестувания за шпионство Пол Уилън и олимпийската шампионка Бритни Грайнър, която е зад решетките за използване на наркотици.