Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какви са причините за рязкото повишаване на артериалното налягане

Кръвното налягане може да скочи рязко от липсата на витамин D, който помага и за облекчаване на раздразнителността. Доказан факт е, че когато човек е нервен или е подложен на постоянен стрес, кръвното застрашително се повишава. Неслучайно мнозина казват: "Я не ме ядосвай, че ще ми скочи кръвното".

Руският диетолог д-р Елена Соломатина обяснява пред "Москва 24", че кръвното

може рязко да се повиши при дефицит на витамин D

Това е доказано от проучване, установило връзката между кръвното и нивата на витамина в организма.

"Дефицитът на витамин D е отговорен и за развитието на диабет. Той върви ръка за ръка с хипертонията. Това е метаболитен синдром, който се превръща в бич", твърди тя.

Дефицитът на витамин D може да се компенсира с подходяща храна -мазни риби, черен дроб от треска, скумрия, херинга и сайра. Редовната им консумация подобрява и проводимостта на кръвоносните съдове, подчертава лекарката.

Диетологът д-р Евгений Арзамасцев допълва, че скоковете на кръвното могат да бъдат избегнати, ако се пие достатъчно вода всеки ден - поне 1,5 - 2 литра. Експертът напомня още, че хората, страдащи от хипертония, трябва да се откажат от солта.

Състоянието на човек влияе на

показателите, които се менят постоянно

Промяната на кръвното през деня е нормална, тъй като този показател не е постоянен, обяснява кардиологът д-р Анна Кореневич. Според нея кръвното може да се променя през няколко минути и дори секунди, но това не бива да се приема като тревожен знак. Д-р Кореневич отбелязва, че състоянието на човек влияе на промяната в показателите, така че трябва да се измерва правилно и не твърде често - не повече от 2 - 3 пъти на ден.

Лекарите винаги се стремят да определят кръвното на пациента в състояние на покой и релаксация, когато нищо не го тревожи. Отчита се и притеснението на хората, когато лекарят мери кръвното им – т.нар "синдром на бялата престилка“. Това е обичайно за мнозина и често се получават неадекватно високи стойности.

Според д-р Кореневич при някои пациенти, които не страдат от хипертония, артериалното налягане може моментално да скочи само при вида на апарата за кръвно. Това показва, че причините за скокове на налягането често са психологически.

Възможни рискове, които крият високите му стойности

Д-р Алексей Хухрев обяснява пред "Москва 24", че твърде високото кръвно увеличава риска от инфаркт и инсулт. Според него трябва спешно да се извика лекар, ако горната стойност на налягането (систолно) се повиши над 180 mm Hg. Такива показатели могат да бъдат животозастрашаващи, казва той. Понякога високото кръвно е придружено и от увреждане на органите-мишени, които са хронично лишени от кръвоснабдяване. Налягане над 180 mm Hg става опасно, тъй като рискът от инсулт и инфаркт се увеличава, особено ако има увреждане на тези органи. В този случай трябва да се извика линейка, а налягането да се понижи.

"За увреждане на органите-мишени се говори, когато на фона на повишено кръвно внезапно се нарушава съзнанието или човек започва да се задушава, появяват се болки в гърдите или възникват зрителни нарушения. Това са сериозни признаци, които показват, че трябва бързо да се действа", подчертава експертът.

Ако човек има високо кръвно, това говори за нарушение в организма, обяснява д-р Хухрев. Терапевтът съветва да не се чака, докато се достигнат критични стойности, а да се отиде на лекар, който да предпише подходящите лекарства. Основният принцип на правилното лечение на хипертонията не е да се намали повишеното налягане, а да се избере терапия, при която то няма да се повиши.

Немският кардиолог д-р Роберт Швингер отбелязва, че в сравнение с хипертонията ниското кръвно е по-малко опасно. Това състояние обаче също има отрицателно въздействие върху тялото. В частност хипотонията също може да заплаши с инсулт, подчертава той. На първо място това се отнася за тези, които страдат от исхемична болест на сърцето.

Д-р Михаил Кобрянов пък предупреждава, че ако пулсът се повиши над 100 удара в минута в спокойно състояние, трябва да се направят медицински преглед и изследвания.

Как хората в риск да избегнат инсулта

Рискови са страдащите от хипертония, атеросклероза и висок холестерол, казва кардиологът д-р Дария Сергеева. Те трябва редовно да посещават лекар и да пият лекарствата си.

Водещата причина за инсултите е кръвното, независимо дали човек усеща повишаването му, или не.

"След 40-годишна възраст е необходимо кръвното да се мери поне 1 - 2 пъти годишно, дори ако нищо не ви притеснява, а ако то е над 140/90, консултирайте се с лекар“, съветва д-р Сергеева.

Друг важен рисков фактор за инсулт е предсърдното мъждене. При него в кухината на лявото предсърдие често се образуват съсиреци, които могат да попаднат в артериите на мозъка и да причинят инсулт.

"За да се открие навреме предсърдното мъждене и да се предпише терапия, хората трябва да се подлагат на редовни прегледи и да им се прави ЕКГ веднъж годишно", казва кардиологът.

За да се намали рискът от инсулт при атеросклероза, е необходимо да се спре пушенето и да се нормализира теглото. При висок холестерол човек трябва да се консултира със специалист.

Заедно с това д-р Тимъти Лег предупреждава, че

при стрес може да се повиши холестеролът,

което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт или инфаркт. Нервността провокира производството на хормоните кортизол и адреналин. Тогава в тялото се увеличават триглицеридите, които пък повишават холестерола. Тревожността може да се избегне със спорт, разходки и здравословна храна - банани, броколи, спанак, авокадо и черен шоколад.