Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Чарлз Трети
Крал Чарлз Трети

Сменят се 16 000 метра водопровод и 32 000 метра первази в дома на английския монарх

Крал Чарлз III няма да живее в Бъкингамския дворец поне още 5 години, за да изкача огромния ремонт за 370 милиона лири да приключи през 2027 г., твърдят източници от палата.

Докато всичко не бъде завършен ремонтът, новият крал и кралицата-консорт Камила ще живеят в четири други замъка.

Според източник на The Sun техният основен дом ще бъде Кларънс Хаус, който се намира на 400 метра от Бъкингам и в който живеят през последните 19 години. Те се преместиха там през 2003 г., една година след смъртта на кралицата-майка.

Така новото кралско семейство на Великобритания ще бъде 3 вечери в Кларънс Хаус, две - в Уинзърския замък, а уикендите - в Сандрингъм в Норфолк.

Новият крал прекарваше поне една вече в Уинзър, за да бъде до покойната си майка през последната година преди нейната смърт.

"Ремонтът е доста изостанал с графика, но се очаква монархът да бъде в Бъкингам", твърди източникът.

"Това е сърцето на монархията в Лондон, иначе става само туристическа атракция. В момента имаме ефективно крал, който няма къде да живее", допълва той.

Семейството има и тяхната частна резиденция - Хайгроув Хаус край Тетбъри в Глостършайр.

Крал Чарлз купи имението през 1980 г. и отдели огромно време и енергия, за да го направи обитаемо. Особено градината и полята около него.

Ремонтът в Бъкингам е почти преполовен. Той е най-големият отпреди Втората световна война, като включва изцяло нова електрическа мрежа, нови тръби и отопление.

Тапетите в някои стаи, включително и Жълтата за рисуване в източното крило ще бъдат "консервирани и запазени", но след като експерти ги почистят и възстановят.

Ремонтът е за сметка на данъкоплатците през т. нар. Грант на суверена, годишна такса, която правителството плаща на монарха, като една трета от сумата задължително отива за поддръжката на замъците.

Проектът включва около 16 000 метра водопроводни тръби, 6500 контакта, 500 парчета санитарен фаянс и около 32 000 метра первази, след като експерти предупредиха, че има "сериозен риск" от пожари и наводнения, които ще нанесат непоправими щети на безценните картини в двореца, заради окаяното му общо състояние.

Според предварителните изчисления след като се увеличи работното време на двореца, повече частни турове и спестявания от подобрената инфраструктура, ще се печелят над 3,4 милиона лири на година.

Работата трябва да отчита и възрастта на сградата, която бе използвана за първи път за седалище на монарха от кралица Виктория и не е редекориран от 1952 г, когато Елизабет II се възкачи на трона.

Въпреки че кралят няма да нарече Бъкингам свой дом по време на ремонта, Чарлз III ще използва някои стаи за работни срещи.