Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Линейният еламски език, писмена система, използвана в днешен Иран, може да разкрие тайните на малко известно царство, граничещо с Шумер

За археолозите няма по-труден код за разбиване от древна писмена система. Години разшифроване на тайнствени знаци, докато не се появи един-единствен символ, който в повечето случаи се оказва ключът към разчитането на цял език.

Днес само няколко хилядолетни писмености остават нечетими. Благодарение на екип от европейски учени, ръководени от френския археолог Франсоа Десе, една от последните неизвестни писмени системи може най-накрая да бъде дешифрирана: линеен еламски – неясна система, използвана в древността на територията на днешен Иран.

Ако констатациите се окажат верни, те биха могли да хвърлят светлина върху малко известно общество, което процъфтява между древна Месопотамия и долината на река Инд в зората на цивилизацията. Наскоро публикуван в научното списание Zeitschrift für Assyriologie und vorderasiatische Archäologie, анализът може също да пренапише еволюцията на самата писменост.

Статията използва наскоро проучени надписи върху древни сребърни чаши, за да предложи метод за разчитане на символите, съставляващи линеен еламски език, потенциално проправяйки пътя за разбиране на отдавна неясни текстове.

„Това е едно от най-големите археологически открития през последните десетилетия“, казва Масимо Видале, археолог от университета в Падуа, който не е участвал в изследването. „Той се основава на същия подход като пробива на основателя на египтологията Жан-Франсоа Шамполион – идентифициране и фонетично четене на имената на кралете.“

Защо други учени остават предпазливи за направеното откритие, четете в сп. "Космос".