Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кримския мост
Снимка: РОЙТЕРС
Кримския мост Снимка: РОЙТЕРС

Доц. Филип Филипов е специалист по конструкции на свръхголеми мостове, дисертацията му е посветена на моста на Гибралтар, експерт е по строителни конструкции и динамичното им натоварване, по сеизмично осигуряване на метрополитени.

- Г-н Филипов, какво мислите за взрива на Кримския мост и за така наречената бг следа?

- От всичко, което видях, ми се струва, че има два взрива - две точки, макар че записът е с ниско качество. Един сериозен взрив и части от секундата по-късно - втори, отдолу, който разрушава твърдата конструкция.

Категоричен съм, че България няма и не може да има нищо общо с този терористичен акт.

По-скоро взривът е поставен в град като Краснодарск - разбира се, ако това наистина това е диверсия на украинците.

Взривът може да се засече с ренген, с кучета, няма взрив, който да не се хване, не разбирам как е допуснат до подобен важен мост.

- Защо сте толкова сигурен, че няма бг следа?

- Ние нямаме парламент, нямаме специалисти по подобни операции, нашите мостове на Дунава са в пъти по-малки, страната не разполага с такива военни специалисти, нито с необходимата техника. Категоричен съм. Взривовете са поставени в радиус 200-300 метра около Кримския мост. А и как може да тръгне камион с експлозиви от България, да мине през Черно море, с няколко шофьора, през няколко държави - все фронтови. Това е постановка, нищо общо не може да има България, защото нито официално, нито неофициално взема страна в този конфликт.

- Как може да се проведе разследването, за да се изясни какво е станало и дали е замесена България?

- Все още няма достатъчно данни, но ако дадат, можем да кажем какво е станало - като специалисти по динамично натоварване на конструкции.

Първоначално си помислих, че това е станало с две ракети, но за да се твърди подобно нещо, трябва да се направи компютърен модел на взривната вълна - със сеизмична апаратура може да се хване.

- Как?

- Ако има записи, в точката на взрива тръгва P-вълна с много голяма скорост - около 5 км в секунда. Втората, S-вълна с около 1-2 км в секунда най-много е най-разрушителна. Първата само гърми. Но по разликата между двете може да се идентифицира какво е станало. Освен това в този район има ядрени централи, пълни с датчици, те не може да не са напарвили записи, така че компютърният модел може да се възстанови. Отсега казвам и съм категоричен, че не може да има българска следа.

От спътника всички системи се виждат, както и дали взривът е един или два. Дали малкият взрив в камиона не е генерирал по-големия, поставен отдоу? Как изобщо е сложен там?

- Ако ядрените централи имат подобни датчици, не е ли логично такова съоръжение като Кримския мост - част от критичната инфраструктура, да има?

- Точно това много ме озадачава, не разбирам защо не се говори по този въпрос. Разбира се, че би трябвало да има датчици. Не е възможно да нямат данни. Не изключвам запис да има и нашата АЕЦ, метеоролозите също имат устройства, пълни с датчици, така че информация може да се събере и да се установи истината.