Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посочената от Русия фирма от Русе е в украинския раздел на световна търсачка за спедиция, установи проверка на “168 часа”

Замесването на България в аферата с взрива на Кримския мост бе категорично опровергано, което срива засега тезата на Кремъл за войната с НАТО. "Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя Гълъб Донев бе извършена проверка от службите за сигурност", съобщиха от правителствената пресслужба.

Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут. Според руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи, че стока със сходни характеристики е влязла на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с редовни документи под

режим транзит

По време на престоя, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия. Проверката установява, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Информацията вече е предоставена на прокуратурата.

"Правителството на Република България

няма да позволи

по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност", се казва още в съобщението. Ден по-късно, на 12 октомври Русия промени версията, че от Одеса камионът е тръгнал за Русе.

Според ФСБ, цитирана от ТАСС бомбата е изпартена от Украйна в България. "Мозъкът" на операцията бил шефа на Службата за военно разузнаване на Украйна Кирил Буданов.

Бомбата била маскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България в началото на август по договор № 02/08/2022 между "Транслогистик УА" ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе), а оттам по море до грузинското пристанище Поти, твърди ТАСС.

Проверка на "168 часа" в търсачката importgenius.com в раздела за Украйна показа, че спедиторска фирма с подобно име е посочила адрес в Свободната зона на Русе. В Търговския регистър има

фирма "Балтекс",

но не и "Baltex Capital". Фирма с такова име има, но е регистрирана в Рига. Според ФСБ от България товарът отива до пристанище Поти в Грузия, след това до Армения, където е обмитен и с подменени документи се връща в Грузия, откъдето влиза в Русия.