Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невъзможно е да се открие новина, поднесена чрез поне две гледни точки

От гледна точка на репортер, отразявал динамичните политически времена от средата на 90-те и началото на новото хилядолетие, днешната информация тече покъртително едностранчиво и еднопосочно. Невъзможно е да се открие новина, поднесена чрез поне две гледни точки. Каквото са казали главатарите, това е. После влизаш във фейсбук, за да се запознаеш с личното мнение и терзанията на всичколозите.

Като се абстрахираме от опорните точки и компроматите, чрез които никой не взема надмощие, защото страните слушат само себе си, новините се движат по късата ос власт - медии. Рядко се среща разработване на темите, търсене на алтернативни източници, на паралели и дисонанси.

Имаме например заглавие: "Партии не искат Митрофанова за старта на парламента, но все пак ще я поканят". Пише как лидерите са се изпокарали в някаква контактна група, която трябва да разпредели кабинетите на парламентарните групи, и понеже не стигнали до решение, администрацията на Народното събрание щяла да изпълни протокола и както подобава, да покани целия дипломатически корпус. Включително руския пратеник.

Изводите щедро са оставени на читателя. Налага се сам да се образова какви последствия могат да настъпят, как се тълкува на дипломатичен език изолирането на конкретен посланик? Ще излезе ли Захарова да обяви унижението на Митрофанова за "дълбоко неморално" и "особено кощунствено", както заяви това по адрес на британците, отказали да поканят Путин на кралското погребение?

На читателя би му се искало да разлисти парламентарния протокол или да прочете интервю със съответния висш чиновник, за да си изясни кои се считат за достойни гости на знакови политически събития. Патриархът например? Кирил Петков не го покани на клетвата на своето правителство, дали пък списъкът не се съставя по лични симпатии и антипатии? Когато царят стана премиер, на балкона седеше Илия Павлов, днес кой е каймакът?

Не всички новини, разбира се, заслужават толкова детайлен обзор, но се очаква теми като новото НС и предстоящите дипломатически скандали да се разработват поне толкова старателно, колкото сватбите на Джизъса. Когато направиш интервю с бизнесмени, които обвиняват Бойко Борисов в подлост и подкупност, би трябвало да потърсиш и мнението на Борисов. И след като си написал повече от 100 пъти "чекмедже" в дописка, анализ или пост, да не се правиш на неразбрал за подозрително близките отношения между Петков и някоя си Лена.

Когато медиите не задълбават в проблемите, а само ги транслират, накланяйки везните според партийните си пристрастия, аудиторията свиква да чете само заглавията.

Разбрала-недоразбрала, оплетена в противоречиви разкрития, долнопробни компромати и гръмки опорки, тя сяда и почва да се дърля на маса и във фейсбук. С пълна с глупости глава, но убедена в безспорната си компетентност. И в настъпилата гюрултия неусетно се формират обществените нагласи, които финално определят изборните резултати.

Затова Слави е ту на върха, ту на дъното, левият електорат прелива вдясно и става променлив, десният – вляво, и гласува за Радев, доказателствата за корупция се приемат с отегчение, все едно са пиратки, преди да е чул края, водещият казва: "Знам как ще завърши този разговор".

Никой не знае, а и да знае, не му пука, че екипите на някои от най-вървежните сайтове работят от къщи и дори не са срещали на живо хората, които "отразяват".

Звезди в гилдията се славят с професионалната си обективност, получавайки заплати от партийни издания. Тези, които са се подигравали до вчера на “мисирките”, днес искат "мисирките" да ги уважават и подкрепят. Както казва Ирини Зикидис, една от най-умните жени във фейсбук: "От "Ганя, ти си прост чобанин" до "Гласувай за нас, Ганя!".

С други думи, доминиращата посредственост на информационните източници предизвиква ефекта на пеперудата върху политическия живот, неусетно го тласка към срив. Ученият Едуард Лоренц описва теорията със следната метафора: размахването на крилете на една пеперуда в Бразилия в крайна сметка може да доведе до възникването на торнадо в Тексас, което в противен случай не би се състояло. За жалост или за радост.