Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

"Главният прокурор каза, че изглежда, че МВР този път си е свършило работата и обеща и прокуратурата да си я свърши. За мен обаче е по-важно г-н Гешев да осъзнае, че прокуратурата не е нещо извън държавата, тя е държавен орган. Самата прокуратура апелираше да работи заедно с МВР, а полицията си свърши работата. Задържа извършителя и обезпечи свидетелите. МВР сътрудничи и си изпълнява правомощията”. С тези думи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев контраатакува главния прокурор Иван Гешев. Вчера шефът на държавното обвинение бе в столичния квартал "Факултета" след поредния случай на агресия на пътя, при който почина таксиметров шофьор. Тогава Гешев заяви, че в "квартала трябва да бъдат някои политици и че прокуратурата не може да замести държавата”, макар да призна, че в случая МВР си е свършило работата по разследването на случая.

„Какво прави главният прокурор на мястото е много интересен въпрос. Ако той визира мен като вътрешен министър защо не съм там – веднага обяснявам. Колкото и да е тежък и неприятен този инцидент, той все пак е криминален инцидент. Това не е нападение над таксиметровия шофьор в собственото му такси, докато извършва дейността си. Това е една изключително неприятна саморазправа, каквато ние не трябва и няма да допуснем”, подчерта вътрешният министър.

И отбеляза, че не може да се постави полицай на всеки ъгъл, който да възпрепятства подобни инциденти. „Това е въпрос на култура, на самосъзнание, на правосъзнание. И двамата участници в инцидента имат криминални регистрации. Починалият има и за грабеж, и за кражби. Задържаният също е с криминална регистрация за шофиране под въздействието на наркотици”, разкри Демерджиев. Саморазправата е започнала след неправилно влизане в еднопосочна улица, но подобна цена не бива да се плаща, стана ясно от думите му.

Вината на държавата е, че много години гражданите са оставени да търсят подобен начин за уреждане на отношенията си, добави министърът. 

Според него МВР е направило всичко възможно да обезпечи реда и спокойствието в ромската махала на София. "Само искам да кажа, че след посещението на г-н Гешев протестиращите от 70 вече са над 200 души. Това не е случайно. Но не може някой да ни кара във всеки един случай да се месим по такъв начин. кабинетът ми е отворен за всеки", добави още той.

Демерджиев отбеляза, че Гешев е бил уведомен, че с идването си прави само само пиар, а отиването на главен прокурор на подобно място трябва да обезпечава успокояване на обстановката, а не нагнетяването й. Демерджиев не може да търси отговорност на главния прокурор, тъй като има друг ред за това. 

Той подчерта, че докато заема поста, няма да позволи на никой да замесва МВР в институционални войни. Но в същото време няма да позволя на никоя институция да ни пречи да си изпълняваме функциите, категоричен бе министърът.

Двамата полицаи, замесени в тежката катастрофа на Околовръстното, при която загина френски гражданин, са отстранени незабавно от служба. "Взехме им служебните карти и служебното оръжие. Започнато е дисциплинарно производство. Убеден съм, че то ще завърши с дисциплинарно уволнение", заяви министърът. За първи път се проверяват и преките им началници - дали са били съпричастни към случилото се и дали не са създали предпоставки, да се допусне подобно нарушение.