Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Математикът проф. Михаил Константинов КАДЪР: БНТ
Математикът проф. Михаил Константинов КАДЪР: БНТ

Със сънародниците ни в чужбина българите сме общо 8,3 милиона, каза още математикът

Смятам, че правителство ще има с мандат на генерал Янев. В момента бих се обзаложил по-скоро за това. Нито може да има ГЕРБ начело на правителство - това няма да се допусне. Нито ГЕРБ ще тръгне да прави правителство с ПП". Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ математикът проф. Михаил Константинов. 

По думите на математика няма значение, че данните от преброяването са излезли след изборите.

"Нищо нямаше да е различно. Големите приказки, че София е ощетена, в числа изглеждат така: В момента столицата излъчва 42 депутати. Ако бяха отчетени резултатите от преброяването, щяха да са 47. Думата "ощетена" не е точна. Партиите си взимат същите брой мандати на национално ниво, независимо как са разпределени по райони", каза още проф. Константинов.

"По целия свят, включително в България, българите сме общо 8,3 милиона", каза още той.

По думите му през 1989 г., когато комунизмът е паднал, населението ни е било близо 9 милиона.

"Намалели сме със 700 000, но на територията на България сме намалели много", каза още той.  И обясни, че 70-80 хиляди души губим годишно, част от които заради разлика в раждаемостта и смъртността, а другото - заради отрицателния прираст.

"Голяма част от българите в чужбина са си запазили гражданството и те са в нашите бази данни", поясни математикът. 

Според него етническия профил в страната се влошава и вината на това е на по-големия и по-умния. Коренните българи сме повече и по-умни, така че ние сме виновни, каза още той.