Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Голям шум вдигнаха в Северна Македония заради изчезнала буква от клуб на македонисти в Благоевград. 

Преди няколко месеца хора от ОМО "Илинден" - Пирин наеха помещение в града и го превърнаха в свой клуб, който кръстиха на името на Никола Вапцаров. Готвят се на 30 октомври да го откриват. Днес се оказало, че буквата М от прозореца е изчезнала, което определиха като "вандализъм".

От сдружението Нов АСНОМ в Скопие излязоха със съобщение. "Все още неофициално отворен, Македонският културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград беше предмет на вандализъм от страна на непознати извършители. Вчера била извадена буквата М от надписа на витринното стъкло. Тази проява на вандализъм е нападение на междуетническата толерантност в Европейска България, чието правителство не осъжда такива актове и така остава на страната на извършителите", се казва в съобщението, публикувано в много от медиите в Скопие.

"От друга страна, нашето правителство мирно и кротко си мълчи за агресивната етническа нетърпеливост манифестирана против македонците в България. С това, правителството на страната, чието име Северна го мразим, застава на страната на тия, които подгряват етническата нетърпеливост в България", се казва още в съобщението.

Македонското международно движение за човешки права финансира откриването на македонски културен център „Никола Вапцаров“ в Благоевград на 30 октомври, се казва в съобщение.

Културният център в Благоевград щe бъде управляван от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права, организация, която "брани правата на угнетеното македонско малцинство във България". Сдружението ще продължи да получава финансови средства от Македонското международно движение за човешки права.

От нерегистрираната ОМО "Илинден" - Пирин преди месец се похвалиха с отварянето на клуба в Благоевград и дори там вече се събират активисти.