Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Завод "Арсенал" дава хляб на 8000 души в Казанлък.
Завод "Арсенал" дава хляб на 8000 души в Казанлък.

  • Жертвите вероятно са три
  • Прокуратурата подозира нарушение на правилата за безопасност или човешка грешка
  • Няма риск от замърсяване на въздуха в района на Казанлък

Експерти от специализирания отряд за борба с тероризма обезопасяват района на взривения цех на завод “Арсенал”, тъй като не са изключени допълнителни експлозии от складирани пиротехнически изделия. Това още не означава, че случилото се е терористичен акт. Но това са експерти, които знаят да боравят с взривни вещества и могат да предотвратяват експлозии.

В цеха за пиротехнически изделия, където по това време са се произвеждали фойерверки вчера стана експлозия, довела до смъртта на поне трима души. Рискът от допълнителни инциденти не е преодолян, защото там все още има складирани взривни вещества. “Арсенал” е най-големият работодател у нас - дава хляб на 8000 души, а инцидентът изобщо не е засегнал основното производство на завода, а именно боеприпасите.

“Цехът е тотално разрушен, видях го лично. Основната част от сградата липсва, останали са само стени, които стърчат. Всичко останало е в руини. По съседните сгради са счупени стъклата на прозорците. Взривът е изхвърлил тялото на 55-годишен мъж, който е починал. Две жени работнички - на 53 и на 43 години, които също са били в цеха, са в неизвестност.

Не мога да кажа дали са живи, или са починали

Вероятно са под отломките, които тепърва ще се разчистват.” Така описа във вторник към 16 ч картината след взрива в казанлъшката оръжейна фирма “Арсенал” апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов, който дойде на място.

По-рано изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев потвърди пред медиите за трима загинали.

Сигнал за произшествието е подаден във вторник, 4 октомври, в 11,13 ч на тел. 112. В цех 150 на завод 4 в “Арсенал” е избухнал взрив. “Може да е било възпламеняване на взривни вещества, имало е детонация. Разликата между взрив и възпламеняване е много тънка, какво точно е било, ще кажат специалистите”, уточни още прокурор Деянов.

Чул се силен гръм, над помещенията се издигнал огромен розов облак,

твърдят очевидци. Облакът най-вероятно е бил розов от натрошените тухли.

От прокуратурата увериха, че са правени замервания на въздуха, който не е замърсен и опасност за хората няма. Освен това в района духа силен вятър, който би разнесъл евентуални вредни газове.

Апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов (вдясно) и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщиха подробности за инцидента. Зад тях е шефът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.
Апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов (вдясно) и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщиха подробности за инцидента. Зад тях е шефът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.

Веднага са се отзовали два екипа на пожарната в Казанлък, но пожар не е имало. Тук била и ведомствената пожарна на фирмата.

Във вторник обаче имаше опасност от вторични взривове, тъй като в помещението имало и готова продукция, която би могла да се възпламени. Заради това разчистването на отломките не започна веднага и изчезналите работнички не бяха открити в първите часове след произшествието.

В Казанлък от София пристигнаха експерти от специализирания отряд за борба с тероризма, които по думите на прокурора ще ръководят дейностите по разчистването на останките и търсенето на двете жени.

Друга жена, на 43 г., е ранена тежко. Тя е била близо до цеха в момента на взрива. С тежка черепно-мозъчна травма е, има и други травматични увреждания. Закарана е по спешност за лечение в столичната болница “Св. Йоан Рилски”.

Всички пострадали са от Казанлък и района, но повече подробности не бяха съобщени.

На този етап разследващите все още не могат да дадат точен отговор за причините, довели до фаталния инцидент. Основната им версия обаче е за

нарушение на технологичната дисциплина,

свързана с безопасността на труда, за човешка грешка или небрежност.

“В момента на взрива в цеха са правили изделия със звуково-светлинен ефект от рода на фойерверките или сигналните ракети, те не били с бойно предназначение, но се работи с барут”, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. “Смяната е започнала в 7,40 ч сутринта, проведен е задължителният преди работа инструктаж. Но производството е рисково и всяко отклонение от правилата може да бъде фатално”, каза още Атанасов.

Той съобщи, че по случая е образувано досъдебно производство по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс - за трудова злополука със смъртен резултат. То се наблюдава от Окръжната прокуратура в Стара Загора. Срокът за разследването по закон е 2 месеца, но в този случай той вероятно щял да бъде удължен заради множеството сложни експертизи, които предстои да бъдат назначени.

“По наше предложение разследването е възложено и ще се провежда от Националната следствена служба. Колегите вече са тук и използват най-съвременна техника в работата си, включително и дрон. За всичко е информиран главният прокурор на Република България”, съобщи още Дичо Атанасов.

Независимо от причините за произшествието апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов е разпоредил

още от днес комплексни проверки за безопасността на труда

в оръжейните комплекси в Казанлък и Сопот, в която ще се включат всички институции, които имат отношение към производствата с повишен риск.

Това стана повод окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов да припомни, че преди две години при подобен случай със смърт на работници в “Арсенал” бе извършена проверка. “Тогава Инспекцията по труда констатира няколко съществени нарушения и даде предписания, които бяха изпълнени. Но това е рисково производство и винаги съществува потенциална опасност при най-малка човешка грешка да се случи нещо фатално”, обясни Атанасов.

Сегашният инцидент помрачи празника в “Арсенал”, тези дни фирмата празнува 144 години от създаването си, 98 от които е в Казанлък. За пръв път от 2 г. насам - след прекъсването заради ковида, на 30 септември тук се проведе Ден на отворените врати с присъствието на днешни и бивши работници, на ветерани. Тогава бе съобщено, че в момента “Арсенал” е най-големият работодател сред частните фирми у нас, тук се трудят над 8000 души. Средната работна заплата във фирмата надхвърля 1850 лева, докато в област Стара Загора тя е 1548 лева.

 

Инцидентите - през година-две

- Последната трудова злополука, завършила със смърт в “Арсенал”, преди вчерашната, е от 26 август 2021 г. Тогава при пожар загина мъж на 50 години. Огънят лумна след взрив в склад за горивни материали на територията на цех 114 в завод 3.

- На 14 март 2018 г. при пожар в цех 130 на завода за барут на фирмата - завод 3, загина мъж на 26 години, който остави сираче - дъщеричка на една годинка, а друг тежко обгоря.

- Две години по-рано, на 25 април 2016 г., там загинаха други двама мъже - специалист по барута и монтьор.

- През май, пак през 2016 г., в цех 170 на завод 4 в Мъглиж отново след взрив почина 52-годишен работник.

- Особено черна бе 2011 г. за завод 4 на “Арсенал” в Мъглиж - през лятото при взрив по време на работа пострада тежко жена на 52 г., която по-късно почина от раните си. През октомври при подобни обстоятелства много тежко бе ранена работничка на 38 години.