Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цялата шпионска техника по света сега се тества срещу Русия, няма как да обърнат играта

На 21 септември бе началото на края на последната колониална империя

Камен Невенкин е независим изследовател, посветил над 20 години от живота си на военната история и на Втората световна война. Той е най-издаваният български автор по тази тема в чужбина и пише предимно на английски език. През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" Невенкин спечели голямата награда на сайта за книги за военна история "Стоунбукс" в конкуренция с над 20 000 заглавия. Контактува с военни експерти от цял свят.

Мобилизацията се превръща в огромна трагедия.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Мобилизацията се превръща в огромна трагедия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

- Путин блъфира ли, като казва, че не блъфира с ядрената заплаха?

- Много пъти използва тази карта и на Запада му писна. Неслучайно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че по официален и неофициален път са предупредили Путин, че ще има реакция. Не е ясно каква. Вероятно обсъждат сценарии, ако той прибегне до такъв вариант. Доколкото разбирам, те са няколко - базирам анализа си на изказвания на действащи американски генерали и на украински депутати, които са в контакт със западни държави. Вариантите на Путин са два. Първият е да използва стратегическо ядрено оръжие, а вторият - тактическо ядрено оръжие в Украйна под предлог, че е нападната примерно някоя от областите, която те твърдят, че са анексирали.

- Едно уточнение - какъв е радиусът на поражение на това оръжие?

- 1-2 км, малка Хирошима или Нагасаки, но ако улучи град, той приключва, за десетилетия земята там ще е пустиня. Защо не трябва да се допуска това? Защото оттук нататък няма да се спазват международни спогодби за неупотреба на ядрено оръжие. Защото утре всички ще искат такъв арсенал и нищо чудно да се появи Първа етиопска ядрена бригада или Ядрена част в Уганда. Тоест това в никакъв случай не трябва да се разрешава, а ако се случи - не трябва да остане безнаказано. Ако сега не се реагира на думите му, това ще е сигнал за всички да запретнат ръкави да се въоръжават, защото никой не знае дали след Путин няма да дойде още по-луд управленец. Доколкото ми е известно, той е предупреден, че ако употреби ядрено оръжие, за един час ще му унищожат черноморския флот.

Или НАТО ще вкарат войски в Украйна. Третият вариант е да нанесат  конвенционален удар по всички точки, където има ядрени ракети. Не е нужно да се атакуват ядрените обекти с ядрени оръжия, вдига се авиация и подред. Западът е наясно и къде са им подводниците и силозите. Четвърият - Путин ще бъде обявен за международен терорист, приравнен към Осама бен Ладен. Тогава той не може да излезе на дневна светлина, той няма да може да проведе парад, да даде интервю, защото наоколо ще има достатъчно на брой агенти, които ще му направят засада или ще го запечатат завинаги в бункера, а могат да направят комбинация и от всички тези неща.

При стратегическите ядрени оръжия процедурите са такива, че да не могат луди политици да безчинстват - до привеждане в действие винаги има няколко часа. Няма как за това време в Америка, Великобритания и Франция да не научат.

Още пролетта бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън каза че няма да се консултира с никого и че при руско ядрено нападение ще нанесе самостоятелен ответен удар, сегашният министър-председател Лиз Тръс тези дни също обяви, че поддържа тази линия на действие. Неслучайно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова веднага след това се появи и каза, че не били разбрани правилно.

- На по-високо ниво от Кремъл също казаха, че по този начин Западът отново ги плаши с ядрено оръжие.

- Първо заплашват, след това казват, че другите ги плашат. Но Държавният секретар на САЩ Блинкен бе ясен, че руснаците са предупредени.

Цялото това нещо е бандитизъм на държавно ниво, сега ще ви уплашим и който се уплаши, ще се уплаши. За разлика от нас нормалните държави реагират като в криза, те имат система, мислят рационално, имат научен подход - прави се това, след това еди-какво си. Всички си разработват варианти. Неслучайно 2 дни след изказването на Путин САЩ вдигнаха три от най-скъпите и специални самолети - Cobra Ball, за следене на балистични ракети. Това е много рядък случай, за да му покажат, че са готови да следят всичко. Тоест единият подход е държавата да се държи като уплашена и да вика за мир, а другият е да реагира адекватно. Най-важното е политиците да внасят спокойствие, а не да плашат народа си.

- Каква е стратегията на Москва?

- Има два вида стратегии - къса и дълга. В България дълга е използвана само от Иван Костов, който каза, че трябва да се въведе валутен борд, ще станем членове на ЕС и на НАТО. Да се молиш на "Газпром", който преди това те е отрязал, е къса. Целият западен свят с всичките си отдели за планиране използва дълги стратегии. В Русия единствената дългосрочна стратегия е да направят населението наркозависимо от темата за войната и величието - необходими са им все повече и от двете. Другата стратегия е да всяват страх - в Русия и в чужбина. Всички останали са къси. Влизат в Украйна, планират на третия ден да превземат Киев и се стига до тук - ще пращат войници, подготвени за две седмици. Забележете, структурите на нормалните държави са пирамидални. В Русия всичко е като телеграфен стълб и най-отгоре е Путин. Кое е по-устойчивото? Дори 3-годишно дете ще се сети. Затова твърдя, че на 21 септември Русия загуби войната. Окончателно. Разбраха го вече и някои любители на рашизма и започнаха да се пребоядисват.

- Какви са аргументите ви, защото точно сега много българи се опасяват, че се навлиза в най-опасната фаза - това е масовата тема.

- Датата, от която започва началото на края, е 21 септември - за един ден той проигра 4 аса. В средата на блатото е и всеки негов ход е ясен предварително. В момента всички центрове за анализ по цял свят констатират как той загуби всичко. Преди всичко, наруши два негласни договора. Вътрешният бе, че той отговаря за политиката, а руснаците ще си гледат живота и никой на никого няма да му се бърка. Сега, с мобилизацията той обърка живота на всички.

Например докторите подлежат на мобилизация, мобилизират цивилни, включително майки на деца. Представете си за какъв човек става дума. Това се обсъжда тези дни навсякъде. Вторият негласен договор бе с международната общност - Путин беше дал да се разбере, че той отговаря за Русия, а Западът получава газ и да го дава "по-кротко".

- Защо Зеленски отказа преговори преди няколко дни?

- Защото знае, че целият цивилизован свят е зад него и страната му ще устои. Не знаем кога ще стане, но крахът наближава и всички путинофили тук ще са като в небрано лозе.

- Кои са асата, които той е проиграл?

- Путин имаше няколко коза, едното бе ядрената карта, но не може да я разиграваш по няколко пъти на ден, тя стана безполезна. Второто е мобилизацията - винаги съм казвал, че не може да ги екипира и подготви. В нормалните държави се смята, че необходимата подготовка е между 6 месеца и 1 година. Дори Хитлер през втората половина на 1944 г. е провеждал 8-седмична. Само в последната фаза на войната са ловели хора по улиците, за да ги пращат на фронта. След като ги мобилизират, трябва да дойдат инструктори и да кажат как е на фронта, с боен опит, какво сочат техните анализи, за да се проведе нормална подготовка. От разговорите си с военни знам, че цикълът й винаги е зима-лято - 12 месеца. Ако имаш много хора и ги въоръжиш както трябва, ако те са изпратени с план, с целенасочено настъпление могат да обърнат дори някаква част от фронта. Какво става на практика? Целият свят вижда какви хора се мобилизират, министър Шойгу казва, че ще ги изпратят на фронта, за да го уплътнят. Тези мъже до вчера са носели само пазарски торби, утре трябва да воюват с 32 кг оборудване на гърба си.

Третият коз, който той имаше, бе елементът на изненадата. Но обявяването на мобилизация толкова късно е все едно Хитлер през март 1939 г. да каже кога ще атакува Полша. Сега Пентагонът, НАТО, разузнаванията на Великобритания, Франция наблюдават, използват научни подходи, математически модели колко хора ще дойдат на фронта, как ще са въоръжени, какво ще е необходимо на украинците, за да ги възпрат - още колко HIMARS, колко самолета, минохвъргачки, дронове, всичко се изчислява.

Украинците съобщават, че много рядко нанасят загуби на руснаците в реален бой със стрелково оръжие. 90% от успеваемостта им - което те изчисляват на 120 хил. убити, ранени и пленени, е благодарение на артилерията. Затова отсега правят планове как да увеличат именно нея. Руснаците няма как да увеличат огневата мощ над нивото в момента. Фронтовата линия е много дълга, те може да я наситят, но след Харковската катастрофа, за да осигурят доставки към Луганск и по на юг, цялото им снабдяване, идващо от север, трябва да направи една голяма дъга и да се отклони към Ростов. Руската логистика е елементарна - вадят се картите на жп линиите и се вижда какви са им опциите. Колкото повече ги изтласкват към Донецк и Луганск, толкова по-предсказуеми стават. Затова говорят за вълни от около 100 000 души, просто не могат да докарват повече, камо ли да ги снабдяват. Много от тях ще бъдат избити, ранени и ще докарат нови.

Военкоматите са обект на все по-чести атаки.
Военкоматите са обект на все по-чести атаки.

Така че ако се спази сегашният ритъм на воюване, оценките на анализатори са, че през следващите 6 месеца загубите ще са 60 - 70% от сегашните мобилизирани. Тоест 15 - 20 на сто ще са убити и до 50% ще са ранени. Забележете, в този сценарий не се отчитат увеличените доставки на тежки оръжия за Украйна.

Путин проигра и друг силен коз - размяната на пленените азовци. Рухна митът на Кремъл за нацистите. В очите на обикновените руснаци това бе все едно да държиш Рибентроп, Гьобелс и т.н. в плен и на Нюрнбергския процес да кажеш: "Хайде, каквото било, било". Нали това бяха основните военнопрестъпници, заради които започна специалната операция? Да ги размениш за Медведчук - кума на Путин и активист в Украйна, през когото минава финансирането за потенциално проруско управление и който се издъни? Сега вероятно установяват къде са отишли няколко милиарда, които са му дали.

Украинците обявиха, че Медведчук им е казал всичко. Вероятно за явките, за агентурната мрежа. Затова сега Кремъл го разменя, за да разбере какво точно е казал и да направи своето си счетоводство. Затова Путин е готов да плати с най-големия си пропаганден провал. Проигра и коза с природния газ. Така той имаше 4 аса в джоба и ги хвърли на масата в първите раздавания, а сега седи с ръце в джобовете. Убеден съм - на 21 септември 2022 г. бе началото на края. Тоест ако си служим с параметрите на Втората световна война, знаем, че ще има май 1945 г., но не знаем в коя година сме все още - дали сме в етапа на 1943 или през 1936 г. Но едно е сигурно - руски танкове няма да има на Орлов мост, най-отговорно го заявявам.

Това е държава терорист, която си позволява да плаши с ядрено оръжие, с глад, с дефицит на газ, единственият изход е да падне на колене и да се моли. Или по естествен или изкуствен път Путин ще бъде сменен и следващите ще се молят за Брест-Литовски мир, ще се прецени при какви условия ще бъдат демилитаризирани, какви репарации ще изплащат. Има вариант и за разпад, който вече е започнал.

- Защо?

- Кадиров се окопа. Той се държи като васал при деспот. Може ли някой да мобилизира чеченци?

- Не, реално само той.

- Той усеща и мисли напред. Чечения и разбунтувалият се Дагестан имат обща граница с Русия на север, но граничат и с Грузия, и с Азербайджан. Войната влиза в дома на всеки.

Камен Невенкин
Камен Невенкин

- След като вече няма накъде, защо протестите в Русия са толкова рехави?

- Защо нямаше протести в България през 1984 г.? Те са упоени като зомбита, хора с пречупена воля, не смеят да говорят, опиянени от наркотика за величие, но човек, колкото и да е зомбиран, не може да не потърси виновници за реалността. Обещаваха им доходи, стандарт като в Америка. Но това не се случи и започнаха да им дават военния наркотик как не са загубили нито една война, колко са велики. За няколко дни статистиката е, че избягаха над 260 хил. души. Междувременно Китай опъва бодлива тел на граничното езеро Алтай с Русия, а в Грузия и Казахстан официално обсъждат да не пускат руснаци.

Опциите намаляват, защото истерията става по-голяма, пропагандистите ги критикуват, че нямат патриотичен плам, защо хората не отивали да умрат с желание. На видеа мобилизираните показват как им раздават ръждясали автомати, отговарят им, че те се почистват, че тези са само за тренировка. Затова аз съм категоричен - това е началото на края.

Единственият начин да се спаси Русия е някой да излезе с бяло знаме и да иска преговори. Допускам, че в крайна сметка ще се стигне до федерализация като в Германия със силна роля на регионите. В едно село с 69 мъже, вече са ги взели всички. Даже мой добър приятел, на 33 години - Алексей Филипенков, младоженец, абсолютно изряден, сега го мобилизират, при положение че никога не е служил и даже не е доближавал до военкомат. Питах баща му дали ще го мобилизират, той преди казваше, че няма, защото не е служил. Но сега става точно това.

Казват, че икономиката им ще мине на военни релси, но руски икономист обясни, че през 1941 - 42 г. е било възможно да докараш на части от Украйна завод в Урал и скоро след това да заработи, но съвременен завод за оръжия се строи за около 2 години. Да не говорим, че в момента няма кой да им осигури оборудване. Обявили са само, че ще правят два завода за ремонт на танкове. Освен това в руския бюджет не е предвидена мобилизация.

- Може ли да блъфират? Кой тръгва преди зимата на война, когато пак може да им затъне оборудването като през февруари? От друга страна, ако изчакат пролетта - ще загубят всичко.

- Те не мислят адекватно, ако аз бях военачалник, щях да удържа фронта, докато се появят добре екипирани и подготвени части. Това вдига духа на другите. Ротацията в армията е много важна. Харковско-изюмската операция е такова поражение, което мога да го сравня с някои от най-големите военни катастрофи. Това износва психиката, човек полудява на фронта и затова ротацията е задължителна при по-продължителни конфликти. В немската армия по време на войната са водели отчет кой колко време е бил в домашен отпуск. Вермахтът е следял психическото състояние. До края на войната са спазвали този принцип, при по-продължителен престой военните да могат да се върнат вкъщи за 2 - 3 седмици. Докато при Сталин човек заминава на фронта през 1941 г. и ако е жив, се връща 1945 г. Отпуски не е имало, сега се опасявам, че ще е същата касапница. Нацистка Германия може да е била абсолютното зло за останалите, но дори тя се е грижела за армията.

- Много мобилизирани руснаци се качваха на автобусите пияни, как ще се реши проблемът с алкохола?

-Положението ще се влоши, досега със сигурност са се напивали, но тук говорим за подготвени военни. На фронта алкохолът, наркотиците винаги са били в реда на нещата, за да се потиска напрежението, но сега ще дойдат хора, които по принцип са свикнали да пият. Там обаче никой няма да им кара пиене, коя армия толерира алкохола? Украинците даже пуснаха клип как пиян руснак излиза и им крещи, неговите му викат да залегне, той продължава и го застрелват.

- За разлика от българските политици, западните сякаш нямат страх. Проучвали ли сте кои са страните, които изобщо не се страхуват от Русия?

- Категорично всички, които са били поробвани от руснаци - Финландия, балтийските, Полша, Румъния, Грузия. Много голяма неприязън има в Азербайджан, Казахстан. Свидетели сме как се сгромолясва една колониална империя, която ограбва Бурятия, Якутия, Дагестан, Татарстан - те можеха да са много богати републики. Наблюдаваме бавната гибел на последната колониална империя. Украйна също можеше да се уплаши, но приложи цивилизован метод - когато има неприятност, се мисли логично, а не се всява паника. Когато имаме такъв подход, ние също ще станем нормално общество, а не политици да ни обясняват как ще мръзнем зимата или ще бъдем въвлечени във война. Урокът от целия Западен свят е, че тези страни имат чувство за собствено достойнство, те не обясняват как открай време зависят от Великите сили. У нас има две Българии - едната не се променя и остава в миналото, другата се променя. Украйна ни демонстрира урок по достойнство и логическо мислене - как се постъпва в една критична ситуация.

Кремъл не воюва с НАТО, а с НАТО като система на логично мислене, това е мениджърски подход. Има инструкции, които се спазват и дават резултат. Страните от Алианса не са изпратили нищо особено на Украйна - 20 HIMARS, които се движат с 80 км в час по шосе и украинците бързо ги местят в зависимост от необходимостта, предстои да получат още. Но като следя какво още могат да им изпратят, ми настръхват косите.

Вече всяка нормална държава се стреми да помага на Украйна, като при това извлича и полза за себе си. Ето най-пресния пример - руснаците използваха ирански дронове и тъй като са основен враг на Израел, оттам се обадиха на украинците да им кажат, че са разработили противодронова система и им предлагат да я използват, за да я тестват. Така прихванаха една от базите, където ирански инструктори тренираха руснаците как да използват дроновете. Вече я няма. В момента всичката модерна електроника за шпионаж се тества срещу Русия. Няма начин да обърнат играта, освен ако не унищожат планетата. Но не го вярвам.