Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При някое голямо настъпление, това ще е черешката на тортата, смята най-продаваният ни автор на книги в чужбина, посветени на Втората световна 

Русия винаги е била в някакви блокове, сега за първи път й е отредена ролята на Северна Корея

Изстъпленията в Буча са същите като руските кланета в Прусия през 1914 и 1944-1945 г., казва военният експерт

Наскоро публикувахме интервю с Камен Невенкин, в което той обясни защо толкова много руски генерали загиват, защо като цяло Русия се проваля в тази "специална операция" и кой и как е тренирал по натовски стандарти полка "Азов".

Камен Невенкин е независим изследовател, посветил над 20 години от живота си на военната история и на Втората световна война. Той е най-издаваният български автор по тази тема в чужбина и пише предимно на английски език.

През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" Невенкин спечели голямата награда на сайта за книги за военна история - "Стоунбукс", в конкуренция с над 20 000 заглавия. Контактува с военни експерти от цял свят и участва в различни дискусии за хода на войната в Украйна.

Камен Невенкин
Камен Невенкин

- Г-н Невенкин, ще се стигне ли до разрушаване на Кримския мост, който е жизненоважен за руснаците?

- Украинските коментатори непрекъснато дискутират дали оръжията им ще го достигнат, за да го взривят. Пилят нервите на цяла Русия. Но ще дойде момент, когато ще се почувстват достатъчно силни и при някое голямо настъпление вероятно ще го направят. Това за тях ще е "черешката на тортата".

- Руснаците отричат престъпленията в Буча, били нагласени, за да ги обвинят тях.

- Руснаците имат много

сериозни

“традиции”

в областта на военните престъпления, особено през периода на двете световни войни. В моя архив имам такива техни документи, от които на човек биха му настръхнали косите. Те отдавна не са секретни, но руските историци до ден днешен се правят, че те не съществуват, за да не рухнат пропагандните им тези. Изстъпленията в Буча, например, в много отношения се припокриват с подобни кланета, извършвани в Източна Прусия първо през 1914 г., а по-късно и през 1944 - 45 г.

 Вие как бихте реагирали, например, като прочетете в дневник на бойна част: "Местное население истребляется, потому что имеет при себе оружиеФ, а после се оказва, че не само това за оръжието не е вярно, но и въпросното население се е състояло само от жени, малки деца и старци?

Да не забравяме руските мобилни крематориуми - това са тирове, в които се гори всичко, което се разлага. Така може да са прикрили маса военни престъпления, изгаряйки трупове. Да, в мобилните крематориуми има логика, за да не се допуснат епидемии, но може да се окаже, че в тях горят трупове и на руски войници - примерно, за да не се плащат обезщетения на близките им. Ако няма труп, това дава основание да се твърди, че човекът може да е в плен.

- Социологическите проучвания все още показват 77% подкрепа за Путин. Разбира се, тя намаля от 87 - 88%, но все още е фрапиращо висока, независимо от санкциите и неудобствата, които търпят руснаците.

- Голямата подкрепа е безспорен факт, но за мен най-лошото при управлението на Путин е, че се осъществи ампутация на дори елементарната емпатия. Докарали са хората до състояние на ходещи насекоми, които не изпитват никакво съчувствие към другите. Намират си всякакви аргументи да мразят. Това е най-голямото поражение на сегашното управление, независимо какво се случва наоколо, независимо от срива в икономиката, цените, повечето от руснаците сякаш са равнодушни към всичко.

- Ако човек следи руските медии, ще разбере, че вървят непрекъснати внушения, че Украйна е изконна руска територия, че техният гняв е праведен.

- В исторически план източните провинции на Украйна само допреди няколко десетилетия са били предимно украински и такива са били винаги преди това. Руското население се увеличава отчасти заради Голодомора (Гладомора, когато милиони загиват от глад - бел. ред.) и заради индустриализацията. Когато Украйна става съветска република, около 60% от населението й в източната част е украинско, така че да се говори, че това са изконни руски територии, е пълен абсурд.

Днес там има сблъсък на два руски свята. Едните получават шанс да живеят по-добре и си бранят битието, другите са с промити мозъци и стават нашественици. Получава се конфликт - между две битиета. Така руснаците вместо да бъдат посрещнати с хляб и сол в руската част, са посрещнати с оръжия.

- Путин тези дни каза пред младежи, че Петър Велики е водил 21-годишна война за връщане на територии.

- Т.е. е казал, че не му пука за загубите и ще воюва до дупка. Но ще му бъде ужасно трудно при отсъствието на външна подкрепа. Не трябва да се забравя един много важен факт - това е

първата голяма война на Русия,

може би именно от времето на Петър Велики, когато тя е сама - без съюзници. Сталин идва на власт и веднага се опитва да възстанови икономиката, преговаряйки с Великобритания, с Франция и др. Още през 1921 г. в страната идват някои от най-големите британски компании, като "Викерс", например.

Въобще, Русия независимо от конфликтите, в които е влизала, винаги е била в някакви блокове, в някакви икономически взаимоотношения. Сега им е отредена нова, незавидна роля - тази на Северна Корея.

- Тъй като Путин казва, че на него се пада да води война за връщане на територии, възниква въпросът - Украйна част ли е от изконните руски земи?

- Данните на някои пътешественици от XVII - XVIII век (предимно от Германия), както и карти, напечатани през тази епоха, категорично потвърждават наличието на украински език и народ.

Да не забравяме и за запоржките казаци, които в продължение на около двеста години поддържат някакви полудържавни обединения преди тяхната "сечФ (автономна териториална военна организация) да бъде окончателно ликвидирана от руснаците през 1764 г. Тоест украинците още тогава категорично имат народност.

Неприязънта на украинци спрямо руснаци е по няколко направления. След като отвоюва Украйна от Полша в края на XVIII век, Русия не създава автономни структури, даже напротив -

систематично

ликвидира

съществуващите. По това време в Руската империя с изключителни права се ползват германците, а украинците се третират като поредната покорена народност.

Дотогава украинците от "сечта" са били свободни хора, но след завладяването на техните земи им налагат крепостното право. Другият удар е езиковият - руснаците са категорични, че не трябва да се популяризира в писмен вид украинската говорима реч и азбука. Паралелно с това започват ликвидацията на украинското казачество.

Има доста данни за Запорожката сеч, как там избиват и изселват много казаци. В първите години на руско управление Украйна е била двупластова - частта, отвоювана от турците, е била покрай Черно море, там започва колонизация, като през XIX век се заселват германци, българи, руснаци. Тогава Украйна се превръща в мултиетническа държава и украинците са спойката между отделните групи. Отделно от това почти навсякъде има и евреи.

- Крим в крайна сметка украинска територия ли е бил?

- Крим е изключение, до 1954 г. той никога не е бил украински, нито етнически, нито административно. Днешната руска пропаганда усилено тръби, че полуостровът е бил "подаренФ на Украйна от Хрушчов, но както обикновено доста се е престарала.

Истината е много по-прозаична. Още през 20-те години на XX век в Югоизточна Украйна и Крим започват серия от

грандиозни

проекти,

свързани с икономиката, енергетиката, транспорта, индустрията и т.н., които очевидно се нуждаят от централизирано управление. Освен това полуостровът е тотално обезлюден в резултат на войната и трудно се възстановява.

Затова съветското ръководство решава да смени "мениджмънтаФ и да го предаде на Украйна, т.е. трансферът е резултат от чисто прагматични, а не емоционални подбуди. В цялата история има още един интересен детайл - в този момент (в годините непосредствено след смъртта на Сталин) СССР на практика се управлява от колективно тяло, а не от отделна личност. Затова указът е подписан от Ворошилов, а Хрушчов е по-скоро инициатор и все още в никакъв случай

не е “силният

човек на деня”

Иначе има други области, които традиционно се считат за украински, макар че отдавна да не попадат в състава на държавата. Една от тях е Кубан - от другата страна на Крим - където са преселени насила част от запорожките казаци, и Полесието, най-южната част на Беларус. (Оттам бе първата атака срещу Киев.)

Украинският език доказано съществува, той не е като македонския. Сегашното им знаме - синьо и жълто, е от 1848 г., когато избухват революциите из цяла Европа, а хората с украинска идентичност в Австрийската империя също въстават.

Защо Галиция и Лвов са обявени за нацистки и фашист ли е бил Степан Бандера, четете в следващ брой.