Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шокиращо е, че танковете им се движат като таксита без никаква охрана, казва военният експерт Камен Невенкин

Сякаш в инструкциите им не са заложени правилата за поведение в критични ситуации, нивото им е елементарно 

Логистиката им винаги е куцала, няма как да е другояче в една зле платена и корумпирана армия

Камен Невенкин е независим изследовател, посветил над 20 години от живота си на военната история и на Втората световна война. Той е най-издаваният български автор по тази тема в чужбина и пише предимно на английски език. През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" Невенкин спечели голямата награда на сайта за книги за военна история – "Стоунбукс", в конкуренция с над 20 000 заглавия. Редакторите на книги на военна тематика определят бестселъра му като една от шестте най-стойностни творби през 2020 г.
Една от най-популярните му книги в чужбина, посветена на немските танкове през Втората световна война, в момента се смята за библиографска рядкост.
От 2000 г. Камен Невенкин се занимава професионално с военна история и си е дал клетва, че в книгите си винаги ще казва истината. Контактува с военни експерти от цял свят и участва в различни дискусии за хода на войната в Украйна. 

Камен Невенкин
Камен Невенкин

Първата част на интервюто с военния експерт, четете тук

- Какви са оръжията на руснаците? Те част ли са от грешките?

- Те са на два принципа. Първо, те са евтини, защото Русия не може да си позволи скъпи. Второ, те са по-простички, защото са създадени да обслужват наборна армия. Изключвам реактивните изтребители, управлявани от офицери, те са по-скоро изключение от правилото. Имам предвид танковете, БТР-ите, камионите – всички те са предназначени за наборна армия, в която войникът има около 18 месеца, за да ги усвои. В НАТО оръжията, танковете са по-сложни, но в тези армии никой не става войник, за да напусне след година и половина,

в Алианса

се разчита на професионализъм Факт е, че танковете на руснаците са с концепция от Студената война, когато те искат да създадат огромни танкови армии и да минат на висока скорост през Западна Европа. Те имат мощни оръдия, за да могат, ако срещнат бронирани средства на НАТО, да ги унищожат. Проблемът им е, че сигурността на екипажа е сведена до минимум, снарядите са под купола, това е нещо като барабан с 40 снаряда, те се подават на автоматичен принцип, екипажът е ограничен до трима души. За разлика от тях, при натовските има пълнач, който ги поставя в оръдието, което дава по-висока сигурност на екипажа. При руските е все едно седиш на буре с барут. Ако този танк бъде улучен с мощно оръжие, военните в него буквално се изпаряват. От разпадането на СССР, извън тази концепция, руснаците не са предложили нищо ново. Наскоро показаха някакъв нов модел, но произведените количества са толкова малки, че няма смисъл да се обсъждат.

Украинските снайперисти сравнително лесно откриват руските генерали.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Украинските снайперисти сравнително лесно откриват руските генерали. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Този принцип важи и при други техни оръжия. Основната идея е, че те са сравнително евтини, неслучайно разликата в цената между един американски танк М1 и руския Т72 е приблизително16 пъти – с толкова щатският е по-скъп от другия. Върху всички тези грешки се наслагва още една. При руснаците винаги е куцала логистиката - навреме да занесат на фронта храна, бензин, снаряди, навреме да се евакуират ранените, навреме да приберат повредената техника и оръжия, да изчислят кое кога ще свърши и да знаят кога да се транспортира следващата пратка. Това е все едно да обслужват верига супермаркети на територията на Русия, Беларус и Украйна - всичко трябва да се изчисли кое откъде тръгва и кога трябва да пристигне. Но в една зле платена и

корумпирана

армия

това трудно може да се постигне.

- Какво ви прави впечатление при подготовката на руските военни?

- Базовата подготовка - азбуката на воюването при така наречените контрактники - е слаба. Давам пример – вижда се, че дори не знаят как да си маскират танка. От първа ръка знам, че в британската армия това е първото, на което ги учат – танкът не трябва да се различава от ландшафта. Когато американци попадат под обстрел, те се разделят на две групи, като задачата на едната е веднага да заеме позиция, за да стреля по посока на атаката, за да може другите да излязат от критичната ситуация. Спазват се определени отстояния, като никога не се държи дулото срещу войника пред теб, има железни правила, платени с много кръв. Когато американски военни наблюдават ученията на руснаците, те се учудват колко са елементарни, сякаш в инструкциите им не е заложено какво трябва да е поведението на войник в критична ситуация, какво трябва да е взаимодействието между отделните родове войски. Като цяло, руснаците са на едно доста елементарно ниво.

Военните експерти все още не могат да повярват как руснаците избраха точно сезонът, в който се топят снеговете, за да атакуват.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Военните експерти все още не могат да повярват как руснаците избраха точно сезонът, в който се топят снеговете, за да атакуват. СНИМКИ: РОЙТЕРС

- Кое най-много Ви шокира в това елементарно ниво на подготовка?

- Не само за мен, а за експертната общност най-шокиращото са тези руски танкове, които се движат като таксита напред-назад и в градовете, и в полето, без да ги прикрива пехотата. Ако нямаха оръжия, човек би си помислил, че зареждат магазини. Пехотата и танковете са като Ин и Ян, едното не може без другото. Необходима е пехота с БТР-и, която да помага при атака или при градски бой, тази група трябва да бъде около танка, защото той се движи бавно и може да бъде унищожен с преносими оръжия. Ролята на танка е да помага при унищожаване на сгради, на бункери, докато в Украйна

те се движат като

таксита и украинците ги гърмят

без никакви особени проблеми. Човек недоумява как се допуска това. Правилото е да се правят пропорционални комбинации от танкове и някаква пехота. Ако танковата формация е по-голяма, трябва да има и артилерия, авиация, въздушно наблюдение, това е големият синхрон между различните части – но за да се постигне това, е необходима добра индивидуална подготовка и пълна стиковка, това е като в ансамблите в художествената гимнастика - ако един изпусне топката, край. Затова и руснаците, като срещнат съпротива, гърмят до свършване на мунициите - с елементарно подготвени хора, толкова.

- Убитите генерали вече са над 12. За първи път става подобна аномалия, защо?

- Загинаха не само генерали, а и офицери. Причините са най-вече в лошата маскировка. Противникът не трябва да разбира, че някъде има щаб, че там има висши офицери. Някои от генералите и офицерите са убити при артилерийски обстрел, някои от снайперисти, други в бой, при някои обстоятелствата още не са известни. Как става най-често? Снайперист или екип от снайперисти виждат на 2 км, че някакви войници се движат, след това заставят мирно, козируват. За тях те са силуети, но защо пък да не гръмнат по този, на когото козируват? Същото е, когато руснаците си организират щаб, отвсякъде се виждат жици, антени, минава дрон и се оказва, че покрай генерала има и офицери. Те не са някакви, които довчера са строителни работници. Подготвят се години, обучението е скъпо и дълго, това са много ценни кадри. Но може някоя баба да види как руски офицери влизат в щаба, след което се обажда или праща по вайбър информация на телефона, обявен от Киев за сигнали.

Руските танкове ставата лесни мишени за украинците, тъй като се движат без охрана.
Руските танкове ставата лесни мишени за украинците, тъй като се движат без охрана.
Тепърва ще разбираме как точно са разкривани и убивани. Колко американски генерали сте чули, че са убити през последните 40 години? Да, преди това са загивали, но са отчели грешките си и ги избягват. Докато в Украйна

регулярно се избиват руски генерали

- тези неща не са случайни.

Това е от нищонеправенето. Хората трябва да се развиват с търпение, а в Русия глобалният проблем от времето на Екатерина Велика и Петър Първи е, че когато обкръжението е добре, и властелинът е добре. В нормалните страни управляващите се борят за нов мандат и знаят, че ако много лъжат или много крадат, няма да стане. Вслушват се и вървят напред. В Русия от Екатерина Велика, през Сталин, Брежнев, до Путин – всичко сякаш е едно и също - имат

едно обкръжение, което благоденства

и което слабо се интересува какво става в глубинката или отдалечените райони. Ако решат да се задълбочат, виждат, че това ще им коства много усилия. Забележете, през 1890 г. грамотното население в САЩ е 90 - 95%, като се има предвид огромният мигрантски поток – но когато дойде китаец, индус или който и да е, детето му се изпраща на училище, Фридрих Велики също прави основното образование в Прусия задължително, и то още през 1763-та. За сравнение, в Русия в края на XIX век грамотното население е около 50% - предимно мъже руснаци, почти никакви жени и неруски народности. Затова, когато не можеш да гарантираш просперитет, започваш да храниш хората с пропаганда.

Разпутицата или обилната кал по време на топенето на снеговете се оказа непреодолим капан за руснаците.
Разпутицата или обилната кал по време на топенето на снеговете се оказа непреодолим капан за руснаците.