Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ковчегът на кралица Елизабет II, покрит със знаме и положен в Уестминстър хол.
Ковчегът на кралица Елизабет II, покрит със знаме и положен в Уестминстър хол.

Президентът Радев и съпругата му отдадоха почит на кралицата

Британската кралица ще бъде погребана в понеделник до съпруга си принц Филип, който почина миналата година. Досега тялото му се съхраняваше в кралската галерия в подземието на параклиса “Сейнт Джордж” в замъка Уиндзор, където се намират тленните останки на 25 старши и второстепенни членове на кралски семейства.

Първоначално и това на Елизабет II ще бъде спуснато там, каквато е вековната традиция. В параклиса ще бъдат допуснати само членове на кралското семейство и служители от различните дворци на Нейно Величество. Макар тази погребална церемония да е предназначена за най-близките хора на монарха, за първи път се очаква да бъде предавана и по телевизията. В нея има няколко ключови момента, които показват края на суверена. Например кралската корона, скиптър и кълбо ще бъдат свалени от ковчега и върнати в дворцовата съкровищница в Лондон. Най-старшият офицер в кралското домакинство, който е ръководил всичко около кралицата, ритуално ще счупи пръчка, демонстрирайки края на своите пълномощия.

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава, придружени от българския посланик в Лондон Марин Райков (вляво), се поклониха пред ковчега на кралица Елизабет II, покрит със знаме и положен в Уестминстър хол. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава, придружени от българския посланик в Лондон Марин Райков (вляво), се поклониха пред ковчега на кралица Елизабет II, покрит със знаме и положен в Уестминстър хол. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Три часа по-късно ковчегът на Елизабет II ще бъде поставен в мемориалния параклис на нейния баща крал Джордж VI, където се очаква да бъде пренесен и този на принц Филип. В него се намират също тленните останки на нейната майка и праха на сестра ѝ Маргарет. Така след 16-месечна раздяла кралицата завинаги ще се събере със своя любим съпруг. На погребението ще присъстват четирите им деца и някои от техните внуци.

Президентът Румен Радев отдаде почит пред ковчега на Елизабет II в Уестминстър хол в неделя, придружен от съпругата си Десислава и посланика на България в Обединеното кралство Н. Пр. Марин Райков.

Очаква се около милион души да излязат по улиците на Лондон в понеделник, за да видят последното пътуване на кралицата от Уестминстърското абатство към Уиндзор. Замъкът се превърна в неин последен дом, след като в началото на пандемията се самоизолираха с Филип в него. След неговата смърт там миналата година тя реши да остане в него и да не се връща в Бъкингамския дворец в центъра на британската столица.

Четири дни обаче тялото ѝ прекара в сградата на парламента, за да могат хиляди да му се поклонят. Не всички желаещи успяха да го сторят, което принуди властите в последния момент да правят нов маршрут за пътуване към Уиндзор на ковчега, за да могат повече хора да го зърнат. Близкото летище “Хийтроу” обяви, че ще отмени около 100 полета в понеделник и половин час около обяд въобще няма да работи, за да се гарантира пълна тишина, докато текат минутите мълчание в памет на Елизабет II.

Те ще отбележат края на държавното ѝ погребение в Уестминстърското абатство с участието на около 500 държавни ръководители и представители на монархически семейства от цял свят. Повечето от тях трябваше да пътуват с автобуси до мястото от хотелите си. От съображение за сигурност само на американския президент Джо Байдън и съпругата му бе разрешено да стигнат до църквата с бронирания си автомобил.