Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон се възкачва на престола през 1943 г., когато е едва 6-годишен.
Симеон се възкачва на престола през 1943 г., когато е едва 6-годишен.

В сайта му го наричат Негово Величество и днес. Изтъкват, че никога не е абдикирал

Обучаван за монарх, той никога не е поискал връщането й

Качва се на трона 200 години след най-дълго управлявалия крал Луи XIV

Догодина Симеон Сакскобургготски ще навърши 80 години от възкачването си на българския престол. По този показател той надминава кралица Елизабет II, която почина след 70 години на трона.

Исторически

най-дълго управлявалият крал е Луи XIV,

който е коронясан, преди да навърши 5 години. В продължение на 72 години, три месеца и 18 дни е на престола.

Той се възкачва като суверен на Франция точно 200 години преди Симеон II да бъде обявен за повелител на българите. Първият е обявен за монарх през 1743 г., а вторият - през 1943 г.

След 12 месеца ще станат 80 години от възшествието на Симеон II. На 28 август 1943 г. умира баща му - цар Борис III. Тогава малолетният му син е обявен за монарх, а официално това е прието от 25-ото народно събрание на 5 септември. Дребната подробност е, че Сакскобургготски е

бил на власт

едва 3 години,

при това с помощта на регентите - чичо си княз Кирил Преславски, премиера Богдан Филов и ген. Никола Михов. Тук също има прилики с Краля Слънце, чиито регенти са майка му Ана Австрийска и първият министър на Франция кардинал Мазарини.

През 1944 г. настойниците

на царя са екзекутирани

и са назначени други. След референдума през 1946 г. Симеон заедно с майка си и сестра си е изгонен от комунистите.

Установяват се в Александрия, Египет, защото там живее бащата на царица Йоана - италианският крал Виктор Емануил. През 1951 г. Испания предоставя на семейството политическо убежище и майката на Симеон се заселва там с двете си деца.

През цялото време той е обучаван като монарх. При навършване на пълнолетието си през 1955 г. се обръща към българския народ като негов суверен чрез специален манифест. На тържеството за 18-годишнината му в двора на къщата в Мадрид присъстват

испански политици и около 200 български емигранти.

Въпреки че винаги е следвал монархическите традиции, Симеон никога не е направил изказване, с което да настоява за връщането на този тип държавно устройство у нас. Неведнъж са му задавали този въпрос, особено след като се върна в България.

Сакскобургготски винаги е отвръщал неопределено, верен на принципа си да се говори по спокоен начин, без конфликти и напрежение.

В официалната му биография обаче пише, че той никога не е абдикирал. Това за привържениците му означава, че все още е цар на българите. В сайта за живота и дейността му навсякъде е титулуван Негово Величество.

След 1989 г. той управлява само още 4 години като премиер от 2001 до 2005 г. и още 4 г. като член на Политическия съвет на тройната коалиция. Като министър-председател Сакскобургготски се закле в републиканската конституция на България, приета от 7-ото велико народно събрание през 1991 г.

Той или неговите синове са присъствали на официални събития на британската фамилия. Всъщност

царят и кралица Елизабет II са далечни роднини.

Симеон Сакскобургготски е застанал точно до кралица Елизабет при снимката й за спомен с кралски личности на диамантения й юбилей през 2012 г. Тогава тя отпразнува 60 г. от коронацията си.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Симеон Сакскобургготски е застанал точно до кралица Елизабет при снимката й за спомен с кралски личности на диамантения й юбилей през 2012 г. Тогава тя отпразнува 60 г. от коронацията си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Той е четвърти братовчед на баща й, а тя - пета братовчедка на децата му. Връзката е прочутата кралица Виктория, която е Сакс-Кобург-Заалфелд по произход.

Не е ясно дали Сакскобургготски смята, че е по-дълго цар от кралица Елизабет II. Той никога не се е изказал в такава посока. Докато живее в Испания, емигрантите са организирали тържества за кръгли годишнини от неговия манифест, произнесен на 18-ата му годишнина, но не и от възкачването на трона.