Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Чарлз III в Уестминстър след речта си пред 900 души от двете камари на британския парламент
Крал Чарлз III в Уестминстър след речта си пред 900 души от двете камари на британския парламент

Принц Хари благодари на баба си и засвидетелства почит към новата роля на баща си

Новият британски крал Чарлз III обеща да зачита парламентарните традиции, също както майка му Eлизабет II го е правила винаги по време на 70-годишното си царуване. Тя даде пример за безкористен дълг, който с вашата помощ и вашите съвети съм решен да следвам неотклонно, заяви той.

Чарлз III за първи път говори пред 900 души от двете камари на британския парламент, откакто наследи трона. Той бе придружен от съпругата си Камила и на няколко пъти едва сдържаше сълзите си. Отбелязвайки следи, оставени от предшествениците му в Уестминстър, където заседават депутатите, монархът заяви, че парламентът е живият и дишащ инструмент на британската демокрация. От своя страна лорд Джон Макфол, който председателства Горната камара на парламента, напомни на Чарлз, че кралицата е била както лидер, така и слуга на своя народ. Той специално отбеляза нейното радостно, добронамерено и успокояващо присъствие.

Британски медии коментират, че с изказванията си през последните дни Чарлз е показал, че

също като майка си няма намерение да абдикира,

но е наясно, че няма как да управлява толкова дълго колкото нея. Затова е акцентирал за важната роля, която играят и тепърва ще имат по-големият му син принц Уилям и съпругата му Кейт. Двамата се радват на много по-голяма популярност от настоящия крал и кралица. Само Елизабет II бе по-обичана от тях.

Чарлз също даде да се разбере, че ще зачита и защитава конституционните принципи, върху които нацията е изградена. Също така е наясно, че страната доста се е променила през последните години по отношение на етническото си многообразие. Независимо откъде идвате или каква вяра изповядвате, аз ще се стремя да ви служа предано, с уважение и любов, обеща монархът.

Малко преди речта му пред депутатите прощално съобщение към Eлизабет II пусна по-малкият син на краля. Според британски медии принц Хари е бил посъветван да забави с ден отдаването на почит към баба си, за да не съвпадне то с годишнината от терористичната атака на 11 септември 2001 г. в САЩ, където той се премести да живее със съпругата си Меган и двете им деца. “Бабо, въпреки че тази последна раздяла ни носи голяма тъга, аз съм завинаги благодарен за всички наши първи срещи – от най-ранните ми детски спомени с теб, през първата ни среща като мой главнокомандващ, до първия момент, в който срещна моята скъпа съпруга и прегърна любимите си правнуци”, пише Хари. Той благодари на баба си за разумните съвети и заразителната усмивка и припомни нейни думи, когато преди година почина съпругът ѝ принц Филип: “Животът, разбира се, се състои от сбогувания завинаги, както и от първи срещи”.

Що се отнася до първите срещи, сега ние отдаваме почит на моя баща в неговата нова роля като крал Чарлз III, пише още Хари, което бе възприето като нов знак за примирие между него и кралското семейство.

Първият бе, че се съгласи заедно с жена си Меган да се присъединят към брат му Уилям и съпругата му Кейт, докато разговарят със скърбящи хора пред замъка Уиндзор. Двете двойки не бяха виждани заедно от година, въпреки че преди ги наричаха великолепната четворка заради световната им популярност.

Междувременно интересът към траурните събития за смъртта на Елизабет II става все по-голям. Представител на правителството предупреди, че вероятно

ще се стигне до чакане от 30 часа на опашка по време на поклонението пред ковчега

на кралицата в сградата на парламента в Лондон. Той ще остане там от сряда до понеделник. Очакват се около 750 хил. души да дойдат да се поклонят пред тленните ѝ останки, което многократно ще надхвърли хората, изпратили нейната майка през 2002 г. Тогава 200 хил. се бяха наредили на 8-километрова опашка, за да се сбогуват с кралицата майка. Мобилизирани са 1500 войници и 10 хил. полицаи, които да опазват реда и да помагат на хората, наети да управляват поклонението.

Редица паркове в Лондон, Единбург и Уиндзор са заринати с цветя, оставени в памет на кралицата. От управата им призоваха хората да не носят поне играчки и други предмети, тъй като нямат възможност след това да ги рециклират. Десетки доброволци се включиха в разопаковането на цветята, за да могат те просто да се разложат в природата.

В Единбург полицията арестува жена, която държеше антимонархически плакат,

преди в шотландската столица да бъде изложено за поклонение тялото на кралицата в катедралата “Сейнт Джайлс”. Траурното шествие с ковчега там бе водено от крал Чарлз III, следван от двамата си братя Андрю и Едуард и сестра им принцеса Ан. От четиримата само Андрю не бе с военна униформа, макар да е бивш военен. Всичките му армейски звания бяха отнети, след като бе съден в САЩ за сексуални контакти с малолетно момиче и плати сериозна сума за постигане на извънсъдебно споразумение. След скандала той също изгуби право да представлява кралското семейство, както по-рано се случи с Меган и Хари, избрали да емигрират в Америка.

Британските вестници продължават да публикуват прелюбопитни истории за живота на Елизабет II от кралски биографи. Джайлс Брандрет пише в “Дейли мейл”, че принц Филип е бил единственият на света, който се е отнасял с Нейно Величество като към друг човек. В негово присъствие тя винаги греела, макар да го наричала твърдоглав, а той веднъж ѝ отвърнал, че е “кръгла глупачка”.

Първоначално първородният им син Чарлз живеел в провинциално имение и те го виждали само през уикендите, макар Елизабет винаги да е казвала, че сама ще отглежда децата си и няма да ги оставя на бавачки. Многото ѝ задължения като монарх обаче не ѝ позволявали да стори това.

Елизабет и Филип много обичали престоя си в провинцията с децата. Принцът карал с бясна скорост по селските пътища, докато кралицата му викала: “Филип, Филип, намали за бога, избиваш всички зайци!” Друг любим момент от съвместния им живот е, докато той е военен в Малта, а Елизабет II все още не носи тежестта на короната. Тя харесвала да другарува с останалите жени на офицери, да ходи на фризьор и да пазарува.

Служители на двореца свидетелстват, че е

намирала за изтощително задължението да се усмихва непрекъснато

по време на официални посещения. Даже веднъж, когато личният ѝ секретар напомня да го прави по-често по време на 35-дневно пътуване в чужбина, тя му отговаря: “Но челюстите ме болят”. Филип често се опитвал да я разсмива и забавлява. По време на пътува из Канада с влак я гонил по коридора с изкуствени големи зъби. Двамата непрекъснато си говорели с интерес и много се смеели.

Когато идва съобщението, че принцеса Даяна е загинала в катастрофа на 31 август 1997 г., първото нещо, което правят двамата, е да поемат грижата за двамата ѝ малки синове – Уилям и Хари. Те направили това, което всяка баба и дядо биха направили в такава ситуация, завели са ги в шотландската резиденция в Балморал, за да бъдат далеч от папараците. Кралицата смятала, че това е преди всичко лична трагедия за тях и след това трус за монархията.

Катафалката, превозваща ковчега на кралица Елизабет, пристига в катедралата “Сейнт Джайлс” в Единбург, Шотландия.
Катафалката, превозваща ковчега на кралица Елизабет, пристига в катедралата “Сейнт Джайлс” в Единбург, Шотландия.