Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лиз Тръс
Лиз Тръс

За трети път Великобритания ще разчита на жена в трудни времена

“Не ми казвайте какво мога и какво не мога да правя” – това са думи на Лиз Тръс, която бе избрана за лидер на британската Консервативна партия и която от вторник ще е следващият министър-председател на Великобритания. Тя ги казва, когато е съвсем малка и качвайки се в самолет, получава от екипажа значка “Младши стюардеса”.

Вместо да се зарадва на подаръка, както обикновено правят децата, Лиз веднага поглежда какви значки дават на тримата ѝ братя. Когато установява, че техните всъщност са с надпис “Младши пилот”, раздразнено подхвърля въпросното изречение.

През последните дни то много често се припомня от британските медии, които се опитват да разгадаят как за 8 седмици 47-годишната Лиз Тръс успя да се превърне от аутсайдер в оспорваната лидерска надпревара на торите в победител. И по този начин

да сбъдне детската си мечта да стане като Маргарет Тачър

Първата жена министър-председател на Великобритания винаги е била пример за Лиз, макар да е отгледана в семейство на левичари, които не са одобрявали нейната основаваща се на сериозни икономии консервативна политика. Баща ѝ Джон Тръс е университетски преподавател по математика и не може да се примири и до днес, че дъщеря му е преминала в редиците на Консервативната партия. Когато тя става неин член, той критикува решението ѝ, а по-късно отказва да се включи в предизборната ѝ кампания за депутат. Майка ѝ Присила обаче го прави, въпреки че също не симпатизира на торите, но знае, че това е много важно за политическата кариера на дъщеря им. По време на лидерската надпревара сега тя също бе до нея, докато Джон Тръс тактически замина за чужбина, за да не пречи.

Още като ученичка Лиз Тръс казва, че иска да стане като Тачър, но не харесва, че е от консерваторите. Даже участва в протести с родителите си по време на управлението ѝ с искания за ядрено разоръжаване. Когато отива да следва в Оксфорд, се включва в редиците на либералдемократите, но признава пред приятели, че трудно ще сбъдне мечтата си да стане премиер, ако остане с тях, тъй като властта от години се предава между консерваторите и лейбъристите. През 1996 г. става член на Консервативната партия, но чак през 2010 г. е избрана за депутат от нея, въпреки че на няколко пъти се кандидатира за различни позиции. Успява да пробие веднъж като общински съветник в лондонския район Гринуич. През 2009 г. лидерът на торите

Дейвид Камерън я открива за голямата политика

и подкрепя кандидатурата ѝ за депутат. Някои от консерваторите обаче се противопоставят заради информация, че е имала извънбрачна връзка с женения депутат Марк Фийлд. Тя обаче успява да се пребори за депутатското място, както и да запази брака си със счетоводителя Хю О'Лиъри. Двамата са заедно от 2000 година и имат две дъщери. По време на кампанията за лидерския пост тя трябваше да отговаря и за свое изказване от 1994 г. против монархията, от което се разграничи.

След 2012 г. Лиз Тръс непрекъснато заема различни министерски позиции в правителствата на консерваторите, като последно бе министър на външните работи. Въпреки това първоначално не бе сред фаворитите за наследник на Борис Джонсън. Тя даже предпочете да не взема страна в скандалите с незаконни купони в правителството, които доведоха до неговата оставка. 47-годишната Тръс умело пазеше дистанция от тях, концентрирайки се върху своите задължения на първи дипломат. И макар да направи няколко гафа около войната в Украйна, успя да излезе “суха” и да се превърне в ключов кандидат за наследник на Джонсън, след като различните партийни крила дотолкова се конфронтираха, че не успяха да съберат по-широка подкрепа за своите претенденти.

Така за трети път Великобритания ще разчита на жена да я управлява в изключително кризисно време. Големият въпрос, който много анализатори на Острова си задават, е какъв управленски стил ще демонстрира. Дали ще налага непопулярни решения с желязна ръка като Тачър, или ще има по-мек и диалогичен стил като Тереза Мей, когато трябваше да събира подкрепа за Брекзит.

Първият сериозен тест за нея е как ще се справи с енергийната криза и рекордната за последните 40 г. инфлация. По време на кампанията тя залагаше на намаляване на някои данъци, за да останат повече средства в бизнеса и хората, с които да посрещнат готвеното ново увеличение от 80% на сметките за ток и газ от октомври. Тя бе критикувана за това си предложение от бившия финансов министър Риши Сунак, който бе основен неин конкурент за премиерския пост. Сега от екипа ѝ разкриват, че готвят по-мащабен план с редица мерки за около 100 млрд. паунда, с който ще се опитат да замразят цените на газа. Планират тегленето на нови заеми и “известно фискално разхлабване”, за да подпомогнат хората през зимата, които няма да могат да си платят сметките, като това ще бъде направено по отговорен за хазната начин. Това е доста съществена промяна в първоначалните заявки на Лиз Тръс, което отново снабди критиците ѝ с аргументи, че на нея ѝ липсва управленски фокус и всъщност се ръководи от неща, които изглеждат по-популярни в момента. По тази причина я наричат политически хамелеон, който трудно може да постигне обединение на разединените тори. Припомнят и как е агитирала за оставането на Великобритания в ЕС по време на референдума за Брекзит през 2016 г. и след това как бързо е преминала в редиците на най-дейните консерватори за осъществяване на раздялата. Самата Тръс обясни, че след като излизането от съюза вече се е случило, това е затворена страница, а и смята, че страната може да постигне по-голям просперитет извън Европейската общност.

Нейни близки твърдят, че тя не просто е искала да стане премиер, а да се запише в историята на страната като успешен премиер. Затова

не смята да робува на идеологически предразсъдъци и консервативни традиции

Например за първи път трите ключови роли в правителството - на министрите на финансите, на външните и на вътрешните работи, няма да бъдат поверени на бели мъже.

Политически коментатори прогнозират, че ще ѝ бъде много трудно да управлява не само защото получава най-тежкия списък със задачи, който се е падал на британски премиер през последните няколко десетилетия, но и защото получава една изключително разединена партия. За нея са гласували 57% от редовите консерватори, което е най-ниската подкрепа, откакто през 2001 г. те получиха право да имат последна дума при избора на своя лидер.

По време на победната си реч в понеделник Лиз Тръс не каза много как ще изведе Великобритания от кризата. Тя предпочете да благодари на предшественика си Борис Джонсън за нещата, които е свършил по време на пандемията и войната в Украйна, както и за достойното представяне на основния си опонент Риши Сунак. Нито един от двамата обаче не се очертава да намери място в бъдещия ѝ екип. Кои ще са новите министри, ще стане ясно във вторник, след като кралица Елизабет II връчи мандат на Тръс за съставяне на кабинет.

За първи път церемонията по предаването на властта няма да е в Бъкингамския дворец, а в шотландската резиденция на кралицата. Личните лекари на 96-годишната Елизабет са дали съвет тя да не пътува заради крехкото ѝ здраве.