Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сирийците Омар, Ахмад и Абдулах (от ляво на дясно) в съдебната зала - и тримата остават зад решетките.
Сирийците Омар, Ахмад и Абдулах (от ляво на дясно) в съдебната зала - и тримата остават зад решетките.

Нито един от тримата сирийци, задържани след като автобус, пълен с бежанци, прегази двама полицаи в Бургас, не пожела да излезе на свобода. Днес изтече срокът, в който 15-годишният Аднан, 18-годишният Ахмад  Муфид и 49-годишният Абдулах Абдулахед  можеха да обжалват мерките си за отклонение "задържане под стража", наложени им от районния съд. Те обаче не го направиха.

"Аз лично посъветвах Омар да не обжалва, защото смятам, че така е по-добре за него", каза пред "24 часа" служебният защитник на младежа адвокат Камен Кънев.

По данни на прокуратурата всеки от тримата обвиняеми е имал определена роля в канала за нелегален трафик на бежанци. 49-годишният Абдулах Абдулахед  бил "мозъка на каналджиите". Той осигурил автобуса, в който бяха превозвани 47  сирийци.  Имал технически познания и обяснил на 15-годишния Омар как да управлява рейса. Двамата заедно проучили маршрутите, като 49-годишният сириец участвал в цялостната организация.

Срещу  Омар Аднан е повдигнато и второ по-тежко обвинение за смъртта на полицаите Йордан Илиев на 31 г. и 42-годишният  Атанас Градев. Кървавият инцидент стана призори на 25 август, на оживеното бургаско кръстовище "Трапезица".

47-те нелегални сирийци са били не по седалките в автобуса, а на пода - включително и 4-годишни деца. Те са били принуждавани от Ахмад да мълчат. Именно той е качил нелегалните мигранти в рейса в района на странджанското село Стоилово. Същият Ахмад окуражавал Омар бясно да шофира автобуса, нахъсвал го и по време на полицейското преследване.