Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКАТЕРИНА КАФЕРИНОВА
ЕКАТЕРИНА КАФЕРИНОВА

Животът на Екатерина Каферинова бе заплашван в последните 15 години - хвърляха запалителни течности в нейния дом, палиха колата й, маскирани я пребиха, но така и не се разбра кой иска смъртта на местния политик

73-годишният Минко Столарски, брат на един от най-големите в транспортния сектор, се връща при жената, обичал допреди 5 години, но срещата им на рождения ден на общинската съветничка се оказва фатална и за двамата

Екатерина Каферинова - едно от знаковите лица на местната власт във Велинград от 27 години насам, се оказа жертва на бивш свой любим и невърнат кредит от няколкостотин хиляди лева.

Животът на общинската съветничка, чиято дума се чуваше силно при всяко важно решение за балнеостолицата, на няколко пъти бе застрашаван. Никога обаче не бе огласен нито мотивът, нито поръчителят.

Някогашната управителка на почивната станция на Министерския съвет във Велинград през 2007 г. на два пъти получи нечие анонимно известие - в началото на 2007 г. в дома е хвърлена бутилка със запалителна течност, а месец по-късно е взривена колата . Десет години след това маскирани я пребиват недалеч от нейния дом.

В края на миналата година името на Каферинова се появи в подписка

на 700 велинградчани, след като тя опита заедно с колега общински съветник да промени статута на семейни имоти, за да започне курортно строителство върху тях.

72-годишната дама бе сред най-опитните местни политици. Затова и повечето съграждани, научили за нейната смърт в неделя вечерта, заподозряха пак общински скандали. Вероятно затова и в понеделник окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова и наблюдаващият прокурор Паун Савов бързаха с категоричното мнение, че лични мотиви са причина за убийството на Каферинова.

Минко Столарски - мъжът, с който тя е била интимна до 2017 г., е признал своята вина. Двамата останали добри приятели до 28 август 2022 г.

В събота Каферинова имала рожден ден и Минко решил да гостува

във Велинград. Иначе по адресна регистрация живеел в кюстендилското село Богослов. Братът на Миролюб Столарски - един най-крупните предприемачи в транспортния бизнес и собственик на хотел “Двореца”, се появил в дома на старата си любима.

В неделя били сами в дома на Каферинова на ул. “Христо Смирненски” и Столарски решил да мине директно към повода за гостуването - бившата му дължала заем в размер на няколкостотин хиляди лева и той я попитал кога ще му го върне.

Между двамата избухнал скандал - най-вероятно жената е отказала да се издължи. Ядосан, 73-годишният Столарски, който е полусляп, я стиснал за гърлото.

Тя се свлякла безжизнена на пода, а той се обадил на телефон 112

и съобщил какво се е случило. Пристигналите полицаи и екип на “Бърза помощ” открили травми по тялото на Каферинова в областта на шията, както и още следи от насилие.

Минчо Столарски бил отведен в районното управление на МВР, където останал в ареста за денонощие. След това последователно мярката му бе променена в 72-часово задържане и “задържане под стража”.

Пенсионерът имал бизнес с недвижими имоти и

най-вероятно е финансирал начинание на бившата си любима

Минералният плаж, който носи нейното име “Каферинова”, до градския стадион, заработи преди 10-ина години, след като общинската съветничка успя да си издейства разрешително от МОСВ и местната община за водопровод с минерална вода от изворите в квартал “Каменица”. Плажът през лятото е пълен с посетители заради достъпните цени.

Предстои на Столарски да му бъде повдигнато обвинение за умишленото убийство. Взети са му проби за алкохол.

Съселяните от Богослов са изумени от действията на 73-годишния мъж, който имал сериозен проблем със зрението.

“Напоследък вече виждаше основно силуети

Ако не му се обадя, да ми чуе гласа, нямаше да ме познае”, разказва съсед. По-често пенсионерът стоял на село през лятото, а зимата прекарвал във Велинград. В Богослов са чули, че имал и апартамент в София, но го е продал.

Столарски идвал често в Богослов. В двора на къщата засадил овошки. Преди години водил и Екатерина. Местните не са виждали да идва с деца или внуци и предполагат, че няма наследници. Чували са, че преди години е работел в Германия и май там имал съпруга, но нищо повече не знаят.

Минко не споделял много. Заради влошеното си зрение ползвал само обществен транспорт. Когато ходел до Кюстендил да си пазарува, вървял 5 км пеша.

“Останах учуден, като разбрах за трагедията във Велинград. За последно видях Минко в петък около 15 ч. Аз се прибирах към Кюстендил, а той вървеше към село. Беше много възпитан, кротък и спокоен човек. Не знам какво му е станало, та да стигне дотам.

Чу се, че с Екатерина се скарали за много пари, 

но дали е вярно - не знам”, разказа кметът на Богослов Румен Веселинов. Според местните Минко работил дълги години в ресторантьорството. Живял е и в София, но най-много се задържал във Велинград.

Минко и Екатерина през 2003 г. са регистрирали
обща фирма

“Ками - 2002”, в която имали по равен брой дялове. През 2011 г. обаче била ликвидирана.

Покойната съветничка има две деца - син и дъщеря. Тя е общински съветник с най-дълъг стаж в местния парламент, където е неизменно от 1995 г., а в периода 1995-1999 г. бе и негов председател. Каферинова е и несменяем лидер на БЗНС в региона и дългогодишен член на управителните органи на партията.

На 26 октомври 2017-а участва в редовното заседание на общинския съвет.

В дневния ред няма точки, които да породят напрежение

или конфликти при гласуването. Съветничката напуска залата малко преди края на сесията и тръгва към дома си, когато е нападната в гръб от двама едри мъже с качулки.

Те я причакали в уличка до централния площад, където е била паркирана колата . На мястото няма камери.

Нападателите я пребиват жестоко

Откарана е в общинската болница с фрактура на носа и контузии на главата и лявата ръка.

На следващия ден общинският съвет я подкрепи с официална декларация против насилието и агресията.
На страницата си във фейсбук тогава кметът на Велинград Костадин Коев пише: “Нанесеният побой над г-жа Каферинова е повод за огромно безпокойство. Разчитам на органите на реда да приложат цялата строгост на закона и извършителите да бъдат задържани и наказани."

Нападението не е първото срещу Екатерина Каферинова. На 2 януари 2007 г. в дома бе хвърлена бутилка със запалителна течност. А на 27 февруари същата година бе взривена колата , паркирана пред къщата й.

С разследването на двете нападения се ангажира
Румен Петков,

тогава министър на вътрешните работи. Въпреки това извършителите и техните мотиви не бяха разкрити.

“Много деликатен и разумен човек, с нея се работеше лесно - като общински съветник 7-и мандат. Намираше общ език с всеки, беше професионалист, жалко за погубения живот”, коментира в понеделник кметът на Велинград д-р Костадин Коев, като изказа съболезнования на близките на Каферинова.

Екатерина е съдружник с 27-годишния Васил Каръков във фирма с предмет на дейност сделки с недвижими имоти, консултантска дейност и туризъм, а основната дейност е свързана с развлечение и отдих.

Наблюдаващият прокурор Паун Савов и окръжният прокурор на Пазарджик
 Албена Кузманова
Наблюдаващият прокурор Паун Савов и окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова
Къщата на Екатерина Каферинова във Велинград
Къщата на Екатерина Каферинова във Велинград