Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Закопчан с белезници на ръцете и краката Омар влиза в съдебната зала.
Снимка: Димчо Райков
Закопчан с белезници на ръцете и краката Омар влиза в съдебната зала. Снимка: Димчо Райков

Със съдействие на Външно министерство прокуратурата в Бургас е изпратила искане до посолството на Сирия да предостави документи за самоличността на Омар Аднан - младежът, който шофирайки автобус с 47 нелегални мигранти помете полицейска патрулка и уби 31-годишния Йордан Илиев и колегата му Атанас Градев на 41 г. Сириецът твърди, че е на 15 г., но видимо изглежда по-голям.

Кървавият инцидент стана призори на 25 август, на едно от най-оживените кръстовища "Трапезица" в морския град.

"Установихме, че родителите на Омар, които са в Турция, имат издадени карти за самоличност. Омар също  е пребивавал там, възможно е и той да притежава такава. Затова сме се обърнали за съдействие и към турските власти", каза пред "24 часа" районният прокурор на Бургас Мария Маркова, която е и наблюдаващ по делото за трафик на нелегални мигранти. По него освен Омар Аднан обвиняеми са още 18-годишният Ахмад Муфид и 49-годишният Абдулах Абдулахад.

Ако не бъдат намерени документи, които да установят възрастта на Омар, срещу когото има повдигнато и по-тежко обвинение - за смъртта на двамата полицаи,  ще бъдат назначени поредица експертизи, сред които и антропологична,

Чрез кръвни тестове, рентгенови снимки и измерване на костната плътност експерти ще установяват каква е реалната възраст на Омар.

Докаже ли се, че той е пълнолетен, срещу него ще може да се приложи цялата строгост на закона, вместо присъдата да се редуцира, коментират юристи. По обвинението за смъртта на двамата полицаи законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода или дори доживотна присъда.