Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трайчо Трайков Снимка: Архив
Трайчо Трайков Снимка: Архив

"Първият и най-голям риск е, че сега е война, а това е оръжие. Въпросът е колко разумно е да си го държиш до слепоочието и да разчиташ, че няма да бъде натиснат спусъкът. Вторият немаловажен риск е отношението между страните във връзка с изпълнението на договора", така бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков коментира намеренията за преговори с „Газпром”.

Той спомена и вероятността от арбитраж.

„Досега България има силна позиция, благодарение на това, че не е нарушила договора. Подават се заявки, потвърждават се количества и те се използват. Потвърдените количества са 0 и толкова се използват”, каза още той пред Нова тв

Трайков коментира и твърденията на служебния министър на енергетиката, че вече не се подават заявки към „Газпром”. „Това е третият риск - действията на тази част на правителството в този период”, е неговото мнение.

Той обаче предупреди, че ако България компрометира позицията си за арбитража, това означава потенциални загуби между 1,5 и над 2 млрд. лева.

Последните съобщения от служебния кабинет да се поискат неизползваните количества от „Газпром” коментира и дипломатът Милен Керемедчиев.

Милен Керемедчиев Кадър: БНТ
Милен Керемедчиев Кадър: БНТ

„Тази заявка беше направена още от президента Радев, когато връчваше третия мандат на БСП. Той тогава заложи тезата, че в България енергийната криза е най-сериозният проблем. Същото сподели и при назначаване на служебното правителство”, уточни той.

Керемедчиев посочи, че в същия този момент имало и изказвания на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която дотогава запазвала мълчание, че преговорите с „Газпром” могат да бъдат възстановени. Затова отчете: „В момента по-скоро говорим за политически действия, отколкото за икономически такива”, подчерта дипломатът.

Той обясни, че дори за настроени приятелски към Русия държави, каквато е Унгария, за последната една година газът е поскъпнал четири пъти.

„Ние в момента влизаме в една изключително клекнала и прегърбена позиция - политически, която няма да ни доведе никакви дивиденти. Освен това, ще ни доведе, може би, много скъп газ”, смята още Керемедчиев.

Трайков подчерта, че цените по договора с „Газпром” растат, заедно с тези на газовите и спотовите пазари.