Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сирийците Омар, Ахмад и Абдулах (от ляво на дясно) в съдебната зала - и тримата остават зад решетките.
Сирийците Омар, Ахмад и Абдулах (от ляво на дясно) в съдебната зала - и тримата остават зад решетките.

Макар че се разкаяха пред съда, тримата сирийци остават зад решетките

Възможно е да изясняват с ДНК експертиза дали Омар наистина е на 15 г. - има съмнения, че е пълнолетен, и ако се докажат, присъдата му може да е до живот, а не 10 години

Прокуратурата: Каналът за трафик на мигранти не е от вчера, мозъкът е 49-годишният Абдулах

49-годишният Абдулах Абдулахед - един от тримата сирийци, задържани за касапницата с автобус с мигранти, който уби двамата полицаи в Бургас, е бил мозъкът на каналджиите.

Според прокуратурата Абдулах бил човекът, осигурил автобуса, в който бяха превозвани 47 нелегални мигранти. Той имал технически познания и обяснил на Омар как да управлява рейса. Двамата заедно проучили маршрутите, като 49-годишният сириец участвал в цялостната организация.

Това стана ясно в Бургаския районен съд в неделя, където бяха гледани мерките за неотклонение на тримата сирийци. Обвиняеми за нелегален трафик са още 18-годишният Ахмад Муфед и 15-годишният Омар Аднан, който е шофирал автобуса, премазал полицейската патрулка.

На място загинаха полицаите Йордан Илиев, на 31 г., и 42-годишният му колега Атанас Градев. Кървавият инцидент стана призори на 25 август на оживеното бургаско кръстовище “Трапезица”.

47-те нелегални сирийци са били не по седалките в автобуса, а на пода, имало и 4-годишни деца

Те били принуждавани от Ахмад да мълчат. Младежът качил нелегалните мигранти в рейса в района на странджанското село Стоилово.

Ахмад окуражавал Омар да шофира бясно автобуса, нахъсвал го и по време на полицейското преследване, стана ясно още в съда.

Омар, Ахмад и Абдулах са обвинени в тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 1 до 6 г. затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв., припомниха от прокуратурата.

За разлика от Омар, който бе представляван от служебен защитник, сънародниците му Ахмад и Абдулах бяха упълномощили адвокати от старозагорската колегия.

Още в началото на съдебното заседание прокуратурата зададе няколко въпроса на Омар, свързани с неговата самоличност и живота му, преди да бъде настанен в бежанския лагер в Харманли, където прекарал около 10 месеца.

Стана ясно, че той е роден в сирийския град Кобани, не е учил и не е работил нищо в родината си. Миналата година заедно с родителите си успява нелeгално да стигне до Турция. В момента родителите му живеели на квартира в Адана. Омар заяви, че няма документи за самоличност.

“Съжалявам пред целия български народ. Не исках да стане така. Имах нужда от пари,

за да доведа родителите си в България. Не съм планирал катастрофата. Искам да ми простите. Никога няма да нарушавам законите”, заяви младежът в съдебната зала.

Съучастникът му Ахмад пък каза, че се е хванал с трафика, защото нямал никакви пари и гладувал. Той познавал Омар от лагера в Харманли.

49-годишният Абдулах пък обясни, че

бил сериозен човек, баща на 4 деца. Избягал от Сирия заради войната. Имал работа в България

и получавал добро отношение от българите. Не допускал, че ще се случи всичко това, и изказа съболезнования за загиналите полицаи.

Въпреки разкаянието на тримата чужденци съдът ги остави в ареста, като им наложи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.  

Според прокуратурата 49-годишният Абдулах (вдясно) бил мозъкът на групата, участвала в канал за трафик на мигранти.
Според прокуратурата 49-годишният Абдулах (вдясно) бил мозъкът на групата, участвала в канал за трафик на мигранти.

Според прокурор Мария Маркова тримата сирийци са участвали в много добре организирана схема за трафик, най-вероятно прилагана и назад във времето.

От държавното обвинение припомниха, че Омар често бягал и отсъствал от бежанския лагер, както и че при възникнал конфликт между чужденци и служители в лагера заради нелегална търговия младежът е участвал в нападение над българите, атакувани с пръчки, ножове и метални боксове.

Това е втората мярка за неотклонение за 15-годишния Омар Мохамад Али Аднан, който е обвинен и за убийството на двамата полицаи с управлявания от него автобус.

В събота - 27 август, окръжният съд му наложи мярка “задържане под стража” с мотива, че сириецът може да се укрие или извърши ново престъпление предвид характеристичната оценка, издадена от управата на бежанския център в Харманли, както и от факта, че Омар е избягал от местопрестъплението.

Минути след катастрофата младежът успял да стигне с такси до гарата и да се качи на влак. Задържан е часове по-късно в Първомай.

В хода на разследването се появи съмнение за декларираната от самия Омар възраст – дали той наистина е на 15 г., или е пълнолетен и може да понесе цялата строгост на закона.

Според наблюдаващия прокурор Димитър Узунов имало разминаване между това, което обвиняемият е декларирал пред емиграционните власти у нас при издаването му на документ за временно пребиваване, и вероятно последвалата справка до Сирия.

От държавното обвинение не разкриха подробности, но според запознати разминаването е няколко години. Така Омар може да се окаже не на 15, а с навършени 18 г.

Ако бъде доказано, че е пълнолетен и бъде признат за виновен, присъдата му за убитите полицаи няма да бъде редуцирана. По закон наказанието е до 20 г. или дори доживотна присъда.

Ако обаче не бъде доказано, че сириецът е пълнолетен, може да получи от 3 до 10 г. затвор. Възможно е да бъде назначена ДНК експертиза, чрез която да бъде установена действителната възраст на сириеца.

Самият Омар признал, че е прегазил полицаите, но твърдял, че натиснал спирачките на рейса, а те отказали. Според прокурор Димитър Узунов обаче при вида на патрулката водачът на рейса даже увеличил газта.

Според защитата на Омар сириецът изпълнявал заповеди по телефона от Турция, където се подвизавал организаторът на схемата.