Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Омар, Ахмад и Абдулах / от ляво на дясно/ в съдебната зала.
Омар, Ахмад и Абдулах / от ляво на дясно/ в съдебната зала.

39-годишният Абдула Абдулахед - един от тримата сирийци, задържани за касапницата с автобус с мигранти, който уби двамата полицаи в Бургас, е бил мозъкът на каналджиите. Това предположение изказа прокуратурата на делото за мерките за неотклонение на сирийците, което се гледа в този момент в Бургаския районен съд.

Абдула бил човекът, осигурил автобуса, в който бяха превозвани 47 нелегални мигранти. Той имал технически познания и обяснил на Омар как да управлява рейса. Двамата заедно проучили маршрутите, като 39-годишният сириец участвал в цялостната организация.

Обвиняеми за нелегален трафик са още 20-годишният Ахмад Муфед и 15-годишният Омар Аднан, който е шофирал автобуса-убиец, премазал полицейската патрулка, в която на място загинаха полицаите Йордан Илиев на 31 г. и 42-годишният му колега Атанас Градев. Кървавият инцидент стана призори на 25 август, на оживеното бургаско кръстовище "Трапезица". 

47-те нелегални сирийци са били не по седалките в автобуса, а на пода - включително и 4-годишни деца. Те са  били принуждавани от Ахмад да мълчат. Именно той е качил нелегалните мигранти в рейса в района на странджанското село Стоилово. Същият Ахмад окуражавал Омар бясно да шофира автобуса, нахъсвал го и по време на полицейското преследване, стана ясно още от пледоарите на представителите на държавното обвинение.

Тримата сирийци в районния съд в Бургас.
Тримата сирийци в районния съд в Бургас.

От прокуратурата заявиха още, че най-вероятно тримата сирийци са участвали в много добре организирана схема за трафик, прилагана и назад във времето.

Омар, Ахмад и Абдула са обвинени в тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 1 до 6 г. затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв. 

За разлика от Омар и Абдула, които са представлявdни от служебни защитници, сириецът Ахмад е упълномощил адвокатът от Старозаhорската колегия Камен Новиков.

Още в началото на съдебното заседание прокуратурата зададе няколко въпроса на Омар, свързани с неговата самоличност и животът му преди да бъде настанен в бежанския лагер в Харманли. Стана ясно, че той е роден в сирийския град Кобани, не е учил и не е работил нищо в родината си. Миналата година заедно с родителите си успява нелeгално да стигне до Турция. В момента родителите му живеели на квартира в град Адана. Омар заяви, че няма документи за самоличност.