Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Автобусът, който се вряза в преследващата го патрулка, я влачи няколко метра и премаза полицаите в нея.
Автобусът, който се вряза в преследващата го патрулка, я влачи няколко метра и премаза полицаите в нея.

За катастрофата в Бургас с двама загинали полицаи са задържани петима души - трима сирийци със статут на бежанци и двама българи

Рейсът с нелегалните мигранти стигнал до града след два неуспешни опита на граничарите да го спрат

15-годишният Омар е един от задържаните заради катастрофата със загиналите двама полицаи в Бургас. Той е бил в схемата с още двама свои съграждани, които са имали бежански статут у нас.

Омар е изчезнал от дома си в Харманли на 22 август

Автобусът, с който бежанците са били превозвани, пък е бил купен само 2 дни по-късно. Взели го двама сирийци, след като преди това бил даден за скрап. Платили в евро.

След това отишли до местността Пейково, която се намира в землището на село Стоилово, община Малко Търново. Там натоварили мигрантите и се отправили към Бургас, където няколко часа по-късно катастрофирали.

Самият Омар бил в България от месец. Поискал е процедура да се събере с родителите си, които са в Турция. Тя е била придвижена, но се очаква да я стопират заради престъплението. Един от съучастниците му пък е у нас от 2014 г.

Разследващите обясниха, че няма постоянен адрес. Дали им един в София и един в Стара Загора. “Това е провал на ДАНС, те отговарят за сигурността в страната, когато става дума за бежанци”, коментира пред “24 часа” запознат с казуса.

Каналджиите обявиха война на държавата, но ние ще им отговорим с цялата си мощ.Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев от мястото на инцидента с двамата премазаните в патрулка Атанас Градев и Йордан Илиев от връхлитащ ги автобус с 47 сирийски бежанци. (Кои са полицаите виж в карето).

Министър Демерджиев обеща да изпрати на помощ армията на границата и да подсили техническите съоръжения по нея за овлядаване на увеличения в пъти мигрантски натиск.

Той поиска оставката на понижения преди броени дни лично от него зам.-шеф на Гранична полиция Деян Моллов, който при предишното правителство беше издигнат до директор.

Служебният министър му дал ресор “Охрана по границата”, за да се справи с мигрантския натиск, но той не успял.

Часове по-късно Моллов се съобрази с желанието на министъра и подаде оставка

“Не мога да си обясня при такова насищане с личен състав по границата как се допускат такива големи групи мигранти да стигат във вътрешността на страната. Тук са стигнали до сърцето на Бургас.

Подобна ситуация аз лично няма да толерирам”, заяви Демерджиев. И призна, че мигрантският натиск се е увеличил в пъти.

В деня на катастрофата Министерството на отбраната обяви, че увеличава помощта за охрана на границата с 300 души и необходимата техника. Заради починалите полицаи областната управа на Бургас обяви петък за ден на траур в града.

Униформените Йордан Илиев и Атанас Градев загинаха в четвъртък в 5 ч сутринта при опит да спрат рейс на каналджии на най-оживеното кръстовище “Трапезица” в Бургас.

Преди това два поста на Гранична полиция не успяха да го задържат от Созопол до Бургас.

Мигрантите влезли в страната през оградата в района на Малко Търново, като най-вероятно са се промушили под нея в ерозиралите участъци, прескочили са я или са я разрязали с клещи.

Прехвърлянето им с автобуса е станало в района на странджанското село Стоилово, откъдето потеглили към Бургас.

По пътя след Созопол автобусът не спрял на палката на първия граничен патрул, подминал и втория. Тогава на помощ в гонката се притекли полицаите от Бургас.
Само ранният час на катастрофата е предотвратил по-голяма касапница, защото районът е пешеходен, а над него има и пасарелка, пресичаща двете пътни платна на бул. “Струга”.

Според разпространено видео патрулката със загиналите униформени застава на пътя на автобуса в средното платно, докато той приближава към кръстовището. Преследват го други две полицейски коли.

Автомобилът е с включени светлини. Вместо да спре обаче, автобусът продължава по пътя си, помитайки патрулката, в която са Илиев и Градев.  

Малко след инцидента на място пристигнаха вътрешният министър Иван Демерджиев (крайният вдясно), кметът на Бургас Димитър Николов и окръжният прокурор Георги Чинев (крайният вляво).
Малко след инцидента на място пристигнаха вътрешният министър Иван Демерджиев (крайният вдясно), кметът на Бургас Димитър Николов и окръжният прокурор Георги Чинев (крайният вляво).

Според окръжния прокурор на Бургас Тодор Чинев

рейсът нарочно се е забил в полицейската кола,

която спряла на няколко метра пред него, за да му препречи пътя.

Няма спирачен път от автобуса. На мястото на инцидента се виждаше, че полицейската кола е премазана до неузнаваемост и е влачена 20 метра след удара.

Затова по случая е образувано производство за умишлено престъпление, а не за причиняване на смърт по непредпазливост. Първоначалната версия беше, че автобусът е връхлетял полицаите, след като не успял да вземе завоя на излизане от кръстовището.

“По случая вече има петима задържани. Трима от тях са сирийски граждани, които са имали отношение по превозването на мигрантите”, каза шефът на ОД на МВР-Бургас, старши комисар Калоян Калоянов.

На единия белезниците са щракнати веднага след катастрофата, а другият успял да избяга, но бе хванат след няколко часа в района на Първомай. Един от тях е бил шофьорът на рейса, убил полицаите.

И тримата сирийци са с хуманитарен статут и са били настанени в бежанския център в Хасково. Засега те са единствените заподозрени като каналджии, но дали са основните организатори в трафика и дали са имали български помагачи, ще покаже разследването.

За превозването на мигрантите бил използван бракуван стар автобус с крадени нидерландски номера, който въобще не е трябвало да пътува по пътищата на страната. Возилото било купено от автокъща в Харманли, която пък го взела от фирма от Кърджали.

Разследващите не съобщиха коя е фирмата, но по корпуса на автобуса личеше надпис Virginia N. Собственикът също е арестуван.

За задържаните българи от полицията не разкриха откъде и с какво са били замесени в нелегалния трафик на сирийците.

“Имат отношение по случая”, коментираха лаконично от бургаската дирекция на МВР.

До редакционното приключване на броя имената на задържаните сирийци и двамата българи не бяха съобщени.

От полицията отрекоха да е имало стрелба по време на гонката, каквито слухове се появиха първоначално. Възпроизвеждането на изстрели нарочно било избегнато, тъй като автобусът е бил пълен с хора и можело да катастрофира.

Затова граничните служители се ограничили в действията си само да го спрат, като го отклонят на безопасно за трафика място.

“Ако те интензивно се бяха опитали да спрат автобуса, щеше да има 47 жертви. Имали са ограничен брой реакции”, заяви министър Демерджиев. Но не спести критиките си към граничните полицаи, които все пак трябвало да го спрат, за да не се стига до намесата по полицията и фаталния инцидент в Бургас.

Сред мигрантите няма пострадали. Повечето от тях са млади мъже, имаше и момчета на по 10-12 г. и една жена. Всички те са настанени засега във ведомствени бази в Росенец.

Син и дъщеря сираци остави Атанас Градев, Йордан Илиев скоро се сгодил за журналистка

ДИМЧО РАЙКОВ

Син на 17 и дъщеря на 21 години оставя 43-годишният Атанас Градев. А по-младият му колега - 31-годишният Йордан Илиев, тепърва щял да създаде семейство. Наскоро се сгодил за журналистка от бургаски сайт.  

Загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев (вдясно)
Загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев (вдясно)

Градев е командир на отделение в сектор “Охранителна полиция” към Първо РПУ, има 18 г. стаж в системата на МВР. Илиев работел в същата служба в полицията от 7 години. Колегите им споделят, че и двамата загинали били много отдадени на работата си.

“Изказвам дълбоките си съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния дълг.

Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба. В нашата памет те ще останат като доблестни мъже, ненавреме отишли си от този свят. Поклон пред паметта им. В Бургас петък ще бъде обявен за ден за траур. Кураж на близките”, заяви кметът Димитър Николов.

С негова заповед всички фестивали и концерти, насрочени в програмата на общината в деня на катастрофата, бяха отменени, както и днес в деня на траур. Театралните постановки пък ще започват с минута мълчание, а флаговете на пл. “Атанас Сиреков” пред кметството и входовете на града ще бъдат спуснати наполовина.

“Двамата достойни български полицаи – Йордан Илиев и Атанас Градев, са действали изключително професионално. Можело е да приложат друг подход при гонката, но са си давали сметка, че ще стане автобусна катастрофа с много жертви. Рискували са своя живот, за да не засегнат пътниците”, бе коментарът на вътрешния министър.